Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Allergologie

Immunotherapie

Immunotherapie

alles over de injectiekuur en smelttablettenkuur bij allergie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Immunotherapie: alles over de injectiekuur en smelttablettenkuur bij allergie
U ontvangt deze informatie omdat u last heeft van allergische klachten.
De behandeling van een allergie bestaat uit drie onderdelen:
1. U kunt de stof die allergische klachten veroorzaakt zo veel mogelijk vermijden (bijvoorbeeld saneren van de slaapkamer).
2. U kunt de allergische klachten met medicijnen onderdrukken (via drogist of huisarts).
3. U kunt een injectiekuur of smelttablettenkuur volgen met de stof die de allergische klachten veroorzaakt. Dit noemen we ook wel hyposensibilisatie, allergievaccinatie of allergeen specifieke immunotherapie.

In deze folder leest u alles over de derde behandelingsvorm.

Wat is allergeenspecifieke immunotherapie?
Allergeen specifieke immunotherapie is een behandeling, waarmee geprobeerd wordt de ernst en duur van de allergische klachten te verminderen. De behandeling is erop gericht het eigen afweersysteem zo te beïnvloeden, dat de allergie afneemt en mensen tolerant worden voor de stof waar ze allergisch voor zijn (= allergeen).
Immunotherapie met onderhuidse injecties is werkzaam gebleken voor patiënten met een allergie voor boompollen, graspollen en huisstofmijtenallergie en in bepaalde gevallen voor de katallergie. De behandeling is ook zeer effectief bij een ernstige algemene allergische reactie na een insectensteek. Voor de behandeling van boompollen & graspollenallergie of huisstofmijtenallergie is er ook een alternatief voor onderhuidse injecties in de vorm van smelttabletten.


Voor wie is allergeenspecifieke immunotherapie geschikt?
De behandeling is bedoeld voor mensen die last van allergische neus-, oog- of luchtwegklachten hebben ondanks het gebruik van medicatie (neusspray, oogdruppels, pufjes, tabletten), of de medicatie tegen allergie niet goed kunnen verdragen of ernstig hebben gereageerd op een wespen- of bijensteek.
Patiënten die veel klachten van astma hebben, kunnen pas starten als de astma goed onder controle is. Bij mensen met sommige aandoeningen of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, wordt allergeen specifieke immuuntherapie ontraden. Uw arts zal dit met u bespreken.
U kunt met injecties maximaal voor drie allergenen tegelijk worden behandeld, bijvoorbeeld voor graspollen, boompollen en huisstofmijten. Voor de smelttabletten behandelen we met maximaal 2 allergenen tegelijk.


1. De injectiekuur
Voor de uitvoering van de injectiekuur bestaan nationale en internationale richtlijnen. Deze zorgen ervoor dat de behandeling zo veilig mogelijk verloopt. Wij vragen u toestemming te verlenen aan deze behandeling. Dit gebeurt in het kader van de Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst (WGBO). We starten de injectiekuur altijd in een relatief klachtenvrije periode, bijvoorbeeld voor hooikoortspatiënten ruim voor het pollenseizoen in het najaar.

Instelfase en onderhoudsfase
De injectiekuur bestaat uit twee fasen: de instelfase en de onderhoudsfase. Tijdens de instelfase dienen we elke week één of meerdere onderhuidse injecties toe, afhankelijk van het aantal allergieën dat we moeten behandelen. Wekelijks wordt de hoeveelheid allergeen in de instelfase opgehoogd, totdat we na een periode van 4 maanden een maximum hebben bereikt. Daarna gaat de behandeling over in de onderhoudsfase, waarbij we gedurende drie tot vijf jaar iedere maand de injecties toedienen.

Ziekte en zwangerschap
We kunnen alleen injecties geven als u in een goede lichamelijke conditie verkeert. Voor elke injectie moet u aangeven hoe de vorige injectie is verlopen, of u uw anti-allergische medicijnen heeft ingenomen en of u zich ziek/verkouden/grieperig voelt. Ook moet u iedere verandering in uw medicijngebruik doorgeven. Sommige medicijnen (zoals voor de hoge bloeddruk) mogen we namelijk niet bij een injectiekuur geven.

Zwangerschap
Als u zwanger bent, moet u dit ook aan uw arts doorgeven. De injecties in de onderhoudsfase kunnen in principe gewoon doorgaan tijdens uw zwangerschap. Bij de instelfase moeten we de kuur staken.
Ziekte
Bij flinke verkoudheden, ziekten met koorts en/of vaccinaties (bijvoorbeeld tegen griep) moeten we de injectie minstens één week uitstellen. Ook kunt een vaccinatie niet eerder dan één week na de injectie halen.
In de uren na de injectie moet u zware lichamelijke inspanning, zwaar werk, sauna of zonnebank vermijden.


Bijwerkingen
Vaak komt op de plaats van de injectie een jeukende zwelling en roodheid voor, die in de loop van enkele dagen weer verdwijnt. Meestal is dit alleen hinderlijk en niet ernstig. Een algemene allergische reactie met overal jeuk, jeukende ogen, niezen, kortademigheid en (uiterst zeldzaam) bloeddrukdaling komt sporadisch voor en moeten we zo veel mogelijk voorkomen. Deze reactie komt in de meeste gevallen binnen een halfuur na de prik. Het is dus altijd belangrijk deze wachttijd in acht te nemen bij de eerste injectie tot en met uw laatste injectie.
Zodra u merkt dat u klachten krijgt van huid, neus, ogen of longen, of wanneer u zich niet lekker voelt, moet u dat direct aan de arts of doktersassistente melden. Snelle behandeling van deze algemene reactie kan veel narigheid voorkomen.


Verplicht: u moet altijd minstens dertig minuten na de injectie blijven wachten. Dit moet steeds gebeuren. Gedurende de gehele kuur !


Late reactie
Een reactie komt zelden na enkele uren. Is dat wel het geval? Dan moet u terugkomen of naar de dichtstbijzijnde (huis)arts gaan voor een tegenbehandeling. Na een algemene reactie moeten we altijd nagaan wat de mogelijke oorzaak is geweest. Daarna bespreken we met u wat het verdere beleid zal zijn.


2. De smelttablettenkuur
De kuur met smelttabletten duurt drie jaar waarbij u elke dag de smelttablet moet innemen. Alleen voor de graspollen is er een alternatief smelttablet die u 8 van de 12 maanden dagelijks dient in te nemen.

Voordeel van de smelttablet is dat deze thuis ingenomen kan worden, mits de eerste inname onder toezicht van de arts zonder problemen is verlopen.

De arts kan u vragen om elk jaar een vragenlijst in te vullen in dat deel van het jaar waarin de meeste klachten zijn te verwachten. Deze vragenlijst kan helpen bij het vaststellen van het effect van de behandeling.

De voor- en nadelen van injecties of tabletten zal uw behandelende arts bespreken zodat u de beste keuze kunt maken.

Als u smelttabletten voorgeschreven heeft gekregen, dan moet u de eerste tablet onder toezicht van de arts innemen en een half uur wachten. Van belang is dat u een minuut na het plaatsen van de smelttablet niet praat en tot vijf minuten daarna niet eet. Dit om te voorkomen dat u de tablet doorslikt. Het is de bedoeling dat de tablet lokaal in het slijmvlies van de mond wordt opgenomen. Als u geen bijwerking heeft gekregen dan kunt u de volgende smelttablet veilig zelf thuis innemen.

Tot ongeveer de helft van de patiënten ervaart lokaal in de mond klachten van jeuk of prikkeling. Deze klachten zijn meestal van korte duur en verdwijnen bij de meeste patiënten in de loop van de behandeling. Een klein aantal patiënten krijgt een gevoel van zwelling in de keel. Overleg in dat geval met de arts. Als u de tablet een dag vergeet neem dan niet de volgende dag twee tabletten in, maar ga verder met één tablet. Als u de tabletten langere tijd vergeet overleg dan met de arts. Als u een wond in de mond heeft of een ingreep bij de tandarts moet ondergaan overleg dan met de arts.


Praktische uitvoering van de injectiekuur
U kunt de injecties krijgen bij de volgende afdelingen van het Delfts Allergie Centrum:


Allergologie
Polikliniek Allergologie / Kindergeneeskunde, locatie poliklinisch centrum RdGG, Delft
Afspraken via telefoonnummer: (015) 260 46 70
Bezoektijden vindt u onder ‘Bezoekers’ op www.reinierdegraaf.nl

KNO-heelkunde
Polikliniek KNO, locatie poliklinisch centrum RdGG, Delft
Afspraken via telefoonnummer: (015) 260 42 42
Bezoektijden vindt u onder ‘Bezoekers’ op www.reinierdegraaf.nl

Longziekten
Polikliniek Longziekten, locatie poliklinisch centrum RdGG, Delft
Afspraken via telefoonnummer: (070) 340 13 80
Bezoektijden vindt u onder ‘Bezoekers’ op www.reinierdegraaf.nl



Foldernummer: 0018
Laatst bijgewerkt op: 14-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien