Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Poli kindergeneeskunde
Kindergeneeskunde

Het verpleegkundig longspreekuur

Het verpleegkundig longspreekuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw kind last heeft van de luchtwegen. Onze kinderlongverpleeg­kundige kan u tijdens ons verpleegkundig longspreekuur meer inzicht geven in deze aandoening. Wij geven u hierbij informatie over dit spreekuur en over astmatische aandoeningen.

Wat is astma?

Ongeveer een op de tien kinderen heeft in meer of mindere mate last van de luchtwegen. Bij deze kinderen is er meestal sprake van astma of een luchtwegaandoening die daarop lijkt. Vaak gaat het hierbij om regelmatig terugkerende benauwdheidklachten, ontstaan door bijvoorbeeld een virale luchtweginfectie.

Bij astma zijn de luchtwegen chronisch ontstoken, waardoor deze extra gevoelig worden voor bepaalde prikkels. Kinderen met astmatische klachten zijn daarom snel benauwd, ademen ‘piepend’, moeten hoesten en hebben soms last van slijmvorming. Het opvallende is dat een kind plotseling flink last kan krijgen van zijn luchtwegen en daarna weer een (lange) periode klachtenvrij kan zijn. Bij deze klachten gaat het altijd om een combinatie van verschillende factoren, de aandoening van het kind en de combinatie van erfelijke aanleg en uitlokkende factoren (prikkels), bijvoorbeeld roken, temperatuurwisselingen, inspanning of emoties.

Waarom u een kinderlongverpleegkundige moet inschakelen

Onze kinderarts heeft met u besproken dat uw kind luchtwegproblemen heeft en heeft u geadviseerd een afspraak te maken met onze kinderlongverpleegkundige. Omdat astmatische klachten complex en langdurig kunnen zijn, vergt dit van u en uw kind de nodige aanpassingen. De kinderlongverpleegkundige helpt u om meer inzicht in de aandoening van uw kind te krijgen. Zij leert u en uw kind luchtwegproblemen en/of allergieën te herkennen, te voorkomen of te verhelpen. Zo zullen uiteindelijk uw kind en uw gezin zo min mogelijk beperkingen in het dagelijks leven ondervinden.

Wat de kinderlongverpleegkundige voor u kan doen

De kinderlongverpleegkundige houdt spreekuur op onze polikliniek kindergeneeskunde. Zij geeft onder andere informatie over:
Onze verpleegkundige legt het allemaal uit en neemt ook de tijd om met u en uw kind te oefenen met inhaleren.

Wat betekent saneren?

Als uit een allergietest blijkt dat er onder andere sprake is van een huisstofmijtallergie of een allergie voor huisdieren, kan saneren van de woning tot de mogelijkheden behoren. Saneren betekent letterlijk ‘gezond maken’. Onze verpleegkundige kan met u bespreken en bekijken welke omstandigheden bij uw kind allergische klachten kunnen veroorzaken en daar advies over geven. Doel van de sanering is om de prikkelende stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Bij complexe situaties behoort huisbezoek tot de mogelijkheden.

Een afspraak maken

De kinderlongverpleegkundige heeft spreekuur op onze kinderpolikliniek. Meestal krijgt u een verwijzing van uw kinderarts, maar u kunt ook zelf een afspraak maken via onze kinderpolikliniek. U krijgt een vragenlijst mee en wij verzoeken u deze ingevuld mee te nemen naar het spreekuur. Het eerste gesprek duurt circa een uur, eventueel volgende gesprekken duren gemiddeld een half uur.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde of een telefonisch consult aanvragen met onze kinderlongverpleegkundige. Tijdens deze belafspraak kunt u gericht vragen stellen aan de kinderlongverpleegkundige. Onze polikliniek kindergeneeskunde is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur: 015 - 260 36 90.

Meenemen naar het spreekuur



Foldernummer: 0376
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien