Tentbed In overleg met u is besloten om het tentbed te gebruiken voor uw naaste. Met deze folder willen we u aanvullende informatie geven overhet tentbed.
Wat is een tentbed?
Het tentbed is een verrijdbaar bed met een gewoon matras waarop een doorzichtige tent van gaas is bevestigd. Aan alle kanten van de tent zit een rits. Als iemand in een tentbed ligt, is de tent dicht geritst en kan hij/zij niet zelfstandig uit bed komen. Het is wel mogelijk om je in het bed vrij te bewegen.

Het doel van het tentbed
Het tentbed wordt ingezet wanneer er sprake is van onacceptabel, kortdurend valgevaar. Daarnaast heeft een patiënt (meestal door wilsonbekwaamheid) niet door dat er sprake is van valgevaar en kan de gevaren (zoals oplopen van letsel) van het vallen niet overzien. Door een tentbed in te zetten, verminder je het valgevaar doordat iemand niet zelfstandig uit bed kan stappen.
Regels en vrijheid
Een tentbed vermindert de vrijheid; het daarom een ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregel. Voordat er wordt gekozen voor een tentbed worden eerst minder ingrijpende vormen van vrijheidsbeperking ingezet of overwogen (zoals camerabewaking of bewegingssensoren). Echter zijn minder ingrijpende vormen van vrijheidsbeperkende maatregelen niet altijd toereikend. Een tentbed kan dan als weloverwogen vorm van vrijheidsbeperkende interventie worden ingezet om het valrisico te minimaliseren. De artsen en verpleegkundigen dienen de inzet van het tentbed dagelijks te evalueren en met regelmaat met u te bespreken. Daarnaast dient u, wanneer er sprake is van wilsonbekwaam zijn van uw naaste, toestemming te geven voor het inzetten van het tentbed.
Hoe kunt u uw naasten steunen?
Er wordt gestreefd naar het voorkomen van inzetten van een tentbed of het zo snel mogelijk vervangen van een tentbed voor een normaal bed. De volgende punten zouden hierbij kunnen bijdragen:
- Rooming in; probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij uw naaste. Dit heeft een positieve invloed op de onrust van uw dierbare. Het is ook mogelijk om de nachten in het ziekenhuis door te brengen. Als dit voor u niet lukt, is het aanwezig zijn op de dag en avond ook al zeer bijdragend. Tip: maak indien mogelijk een rooster met alle betrokken dierbaren (eventueel ook kleinkinderen en vrienden) zodat niet alle zorg op uw schouders terecht komt.
- Neem spullen van thuis mee om de omgeving zo vertrouwd mogelijk aan te laten voelen. Hierbij kunt u denken aan foto’s, agenda, eigen kussen, horloge. Daarnaast zullen de verpleegkundigen kaarten ophangen met de datum en plaats om de oriëntatie van uw naaste te bevorderen. Vertel de mensen die voor uw dierbare zorgen wat zijn/haar gewoonten in de thuissituatie zijn.
- Het is belangrijk dat uw naaste niet teveel prikkels krijgt. Advies om bezoek te beperken (niet te veel mensen tegelijk) en rustig te spreken.
Indien u verder nog vragen heeft over het tentbed kunt u dit bespreken met de verpleegkundige of de behandelend arts.