Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Het licht natriumbeperkte, energie- en eiwitverrijkte dieet

Het licht natriumbeperkte, energie- en eiwitverrijkte dieet

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ondervoeding

Tijdens ziekte kan er sprake zijn van een verminderde voedingsinname. Dit kan komen door bijvoorbeeld slechte eetlust (geen trek), bijwerkingen van medicijnen, misselijkheid, droge mond, kauw- en slikproblemen, etcetera. Daarnaast kan als gevolg van ziekte de behoefte aan energie en eiwitten verhoogd zijn. Een verminderde voedingsinname en een verhoogde behoefte, kunnen leiden tot ondervoeding.

Ondervoeding betekent dat iemand een tekort aan energie (kilocalorieën), eiwitten en andere voedingsstoffen heeft. Dit leidt tot negatieve effecten op de lichaamssamenstelling (afname spiermassa), functioneren (bijv. snel moe, vallen) en klinische resultaten (langer genezingsproces).
Ondervoeding kan bij iedereen ontstaan, ongeacht of u nu ondergewicht, overgewicht of een normaal gewicht heeft.

Licht natriumbeperkt dieet

Natrium is een onderdeel van (keuken)zout en heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Natrium reguleert onder andere de bloeddruk en de hoeveelheid vocht in het lichaam.
Zout zit van nature in voedingsmiddelen en wordt door fabrikanten en door uzelf aan voedingsmiddelen toegevoegd. Met onze voeding krijgen we gemiddeld 9 gram zout (3600 mg natrium) per dag binnen.

Bij leverziekten, nierziekten en hart- en vaatziekten functioneren deze organen onvoldoende. Hierdoor kan het lichaam vocht vasthouden, wat erg belastend is. Door het natrium in de voeding te beperken zal het lichaam minder vocht vasthouden, waardoor het lichaam beter kan functioneren.

Een licht natriumbeperkt dieet houdt in dat u:
  1. De warme maaltijd zonder zout bereidt en geen zout toevoegt aan maaltijden
  2. Kant-en-klare producten vermijdt
  3. Voedingsmiddelen uit zakjes, blikken en potten (saus, soep, marinades, enz.) vermijdt. Denk ook aan samengestelde producten uit de diepvries, zoals spinazie a la crème
  4. Maximaal 4 keer per dag hartig broodbeleg mag gebruiken
  5. Ongezouten bak- en braadproducten, margarine of halvarine gebruikt
  6. Natriumrijke tussendoortjes weglaat (zoutjes, chips, haring, soep, bouillon enz.)
De voeding die u per dag binnenkrijgt bevat dan ongeveer 5 à 6 gram zout (2000-2400 mg natrium).

Soorten zout

Er zijn allerlei andere soorten zout te koop naast het normale keukenzout of tafelzout.
(Keltisch)zeezout, Himalaya zout, selderijzout, knoflookzout, uienzout etc. zijn even zout als keukenzout. Mineraalzout en dieetzout bevatten minder natrium dan keukenzout, maar ze bevatten helaas wel meer kalium, waardoor ze niet geschikt zijn om te gebruiken bij nier- en/of hartproblemen.

Energie- en eiwitverrijkt dieet

Als er sprake is van een (risico op) ondervoeding is het belangrijk om verdere achteruitgang tegen te gaan met behulp van energie- en eiwitrijke voeding.

Eiwit is bij ziekte de belangrijkste voedingsstof voor herstel en om ondervoeding tegen te gaan. In dierlijke producten zit vooral veel eiwit, zoals vlees, vis, kip, ei, kaas en melkproducten. Maar ook plantaardige producten als peulvruchten en noten bevatten veel eiwit.

Kilocalorieën zijn naast eiwit ook hard nodig. Zij leveren energie en zijn de brandstofleverancier van ons lichaam. Vette en zoete producten, zoals vette vis, vet vlees en volle melkproducten, bevatten vooral veel kilocalorieën. Maar koek of gebak bijvoorbeeld ook.

Voordelen van energie- en eiwitverrijkte voeding:
De basis van het energie- en eiwitverrijkt dieet is in eerste instantie gezonde voeding. Soms is het niet haalbaar om de voedingsbehoefte te behalen met enkel gezonde voedingsmiddelen. In dat geval kan er geadviseerd worden de voeding aan te vullen met minder gezonde alternatieven.

Wegen

Het lichaamsgewicht is in veel gevallen een goede graadmeter om te zien of u voldoende voeding binnenkrijgt. Het is belangrijk om uw gewichtsverloop in de gaten te houden door uzelf iedere week te wegen. Het liefst op dezelfde weegschaal en hetzelfde tijdstip. Ook tijdens opname is dit belangrijk. Wordt u niet gewogen, vraag er dan om bij uw verpleegkundige. Indien u vocht vasthoudt is het gewicht een minder goede graadmeter.

Tips voor meer eetlust

Praktische tips om de eetlust te bevorderen:

Praktische adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding

Algemeen

Ontbijt en lunch

Dranken

Tussendoor

Warme maaltijd




Kant- en klare energie- en eiwitrijke dranken

Indien u niet voldoende eiwit en energie via de voeding binnen krijgt is het mogelijk om een kant- en klare drinkvoeding als aanvulling te gebruiken. Deze medische kant- en klare drinkvoedingen worden o.a. geleverd door Nutricia, Abbott, Nestlé, Novartis en Fresenius Kabi. Raadpleeg uw diëtist voor verdere informatie over de mogelijkheden van de kant- en klare drinkvoedingen.


Foldernummer: 0136
Laatst bijgewerkt op: 20-08-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien