Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum

Het Borstkankercentrum

Het Borstkankercentrum

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Onlangs bent u doorverwezen door uw huisarts of door de radioloog naar het Borstkankercentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het team van het Borstkankercentrum is gespecialiseerd in behandeling van alle borstafwijkingen: zowel goedaardige borstafwijkingen als borstkanker. U leest hier over de gang van zaken bij dit centrum.

Specialistisch onderzoek

Wanneer u iets bijzonders in uw borst ontdekt, zoals pijn, een zwelling of vochtafscheiding uit de tepel, gaat u hiermee eerst naar uw huisarts. Om duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van deze klachten, vindt de huisarts het soms raadzaam om specialistisch onderzoek aan te vragen. Dit is ook het geval als er bij het Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB) iets gezien is dat naderonderzoek vereist.

Afspraak bij de Radioloog of Borstkankercentrum

De huisarts verwijst u door naar de radioloog van het Reinier de Graaf of hij verwijst u in sommige situaties direct door naar het Borstkankercentrum. Als de huisarts u naar de radioloog verwijst, wordt een mammografie en/of echografie gemaakt.

De mammografie en/of echo

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Als u ouder bent dan dertig jaar, maken wij altijd een mammografie. We maken hierbij gebruik van de nieuwste apparatuur. Dit gebeurt op de röntgenafdeling. In het algemeen maken we van beide borsten twee foto’s, één in de breedte en één in de lengte. Om de borsten goed te kunnen afbeelden, is het nodig deze samen te drukken. Dit kan een pijnlijk gevoel geven. Een radioloog beoordeelt de foto’s. Zo nodig worden er aanvullende opnamen gemaakt. Het kan zijn dat de radioloog u nog lichamelijk wil onderzoeken en een echografisch onderzoek doet. Dit onderzoek duurt ongeveer twintig minuten zonder en dertig minuten met echografie.
Indien u jonger bent dan dertig jaar krijgt u een echografisch onderzoek van de borsten (zie voor meer informatie onze folder echografie. Indien nodig, wordt dit aangevuld met een mammografie.

Onderzoek door een punctie of biopt

Als op de mammografie, echografie of bij het lichamelijk onderzoek een afwijking te zien en/of te voelen is, kan aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn in de vorm van punctie voor cel onderzoek (cytologie) of biopt voor weefselonderzoek (histologie) van de borst of lymfklieren in de oksel. Het is verstandig om van tevoren aan te geven of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bij het celonderzoek wordt met een dunne naald de afwijking aangeprikt en worden cellen opgezogen. De cytologische punctie duurt ongeveer tien minuten en kan soms pijnlijk zijn. Wanneer er een biopt bij u wordt afgenomen haalt de radioloog enkele stukjes weefsel uit het verdachte gebied van uw borst weg. U wordt hiervoor plaatselijk verdoofd met een naald. Na het onderzoek, als de verdoving is uitgewerkt, kan het zijn dat uw borst nog wat pijnlijk is. Daarom adviseren wij u direct na het onderzoek paracetamol in te nemen. Soms ontstaat er onverhoopt een bloeduitstorting. Maakt u zich geen zorgen, dit gaat vrijwel altijd vanzelf weer over. Het afnemen van een biopt duurt ongeveer twintig minuten als het onder echografie plaatsvindt.

Stereotactisch histologisch biopt

Soms is een afwijking alleen op het mammogram (röntgenfoto) zichtbaar en niet op de echografie. Dit komt vaker voor bij afwijkingen die niet te voelen zijn, bijvoorbeeld microcalcificaties (kleine kalkspatjes in de borst) die bij het bevolkingsonderzoek gevonden zijn. Als de radioloog een weefselbiopt wil afnemen voor verder onderzoek moet dit apart ingepland worden als “stereotactisch biopt”, op een andere dag. De plaats van de biopsie wordt dan uiterst zorgvuldig bepaald met behulp van een röntgenapparaat (mammografie).
Bij de procedure voor het afnemen van het stereotactisch biopt ligt u op uw buik op een behandeltafel met een opening voor uw borst. De borst wordt aangedrukt door een plaatje dat de borst tijdens het onderzoek op zijn plaats houdt. Bij het maken van röntgenfoto’s van de borst is de afwijking te zien. Na een plaatselijke verdoving met een naald worden enkele stukjes weefsel uit het verdachte gebied gehaald. Soms wordt een marker achtergelaten. Dit is een klein titanium staafje, dat zichtbaar is op controle mammografie. Dit onderzoek duurt ongeveer zestig minuten.

Pathologisch onderzoek

De patholoog onderzoekt de cellen en/of het weefselbiopt. Zo is het mogelijk om het celtype of de eventuele aanwezigheid van goedaardige of kwaadaardige cellen aan te tonen.

Het bespreken van de uitslagen

Als de radioloog geen punctie of biopsie noodzakelijk vindt, krijgt u van de radioloog de uitslag van de mammografie en echografie. U mag daarna naar huis. Indien van toepassing geeft de radioloog u een informatiefolder mee. Als het nodig is, zal de huisarts ook nog contact met u opnemen.

Indien er cel- en/of weefselonderzoek is gedaan, krijgt u dezelfde dag een telefonisch intakegesprek via een verpleegkundig specialist van het Borstkankercentrum. Voor de uitslag van het weefselonderzoek volgt een afspraak, zo mogelijk binnen 2 tot 5 werkdagen bij de chirurg en/of verpleegkundig specialist van het Borstkankercentrum.

Het Borstkankercentrum

Bij het Borstkankercentrum werken meerdere disciplines samen: de oncologisch chirurg, de verpleegkundig specialist, de radioloog, de patholoog, de internist-oncoloog, de radiotherapeut, de plastische chirurg en de nucleair geneeskundige Dit multidisciplinaire mammateam is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van alle borstafwijkingen. Het team heeft veel ervaring in de zorg voor patiënten met goedaardige borstafwijkingen en met borstkanker of een voorstadium daarvan.

Het multidisciplinaire overleg

Dagelijks is er een intern overleg van het multidisciplinaire mammateam. Dit team bespreekt de medische gegevens van patiënten waarbij cel- en/of weefselonderzoek is gedaan. Soms kunt u na dit overleg een nieuwe afspraak of een telefonisch consult verwachten.

Het bespreken van de behandelingen

Als wij over voldoende informatie beschikken, bespreken we een behandelplan met u. In sommige situaties sluit een medebehandelaar, zoals een radiotherapeut of een medisch oncoloog, aan. Samen met u beslissen we wat voor u de beste behandeling is. Gelukkig weten we uit ervaring dat lang niet elke afwijking kwaadaardig is. Ook bij goedaardige afwijkingen doen we soms nog aanvullend onderzoek. We maken meestal een Controle mammogram of echografie. Is de uitslag hiervan onveranderd, dan hoeft u niet meer bij ons terug te komen.

De verpleegkundig specialist als aanspreekpunt

Wanneer er bij het borstonderzoek sprake blijkt te zijn van een kwaadaardige afwijking (borstkanker) of een voorstadium ervan, dan krijgt u een vast aanspreekpunt toegewezen (een verpleegkundig specialist). De verpleegkundig specialist is uw persoonlijke, vaste contactpersoon bij wie u terecht kunt voor vragen, advies of begeleiding. De verpleegkundig specialist is verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van uw behandeling.

Persoonlijk gesprek

Heeft u nog vragen of wilt u een persoonlijk gesprek met een van onze verpleegkundig specialisten? Neemt u gerust contact met hen op. Ze zijn te bereiken op telefoonnummer 015 - 260 39 35.

Heeft u een afspraak bij het Borstkankercentrum?

Neemt u bij een bezoek aan ons ziekenhuis altijd uw identiteitsbewijs en patiëntpas mee. Heeft u geen patiëntpas? Meer info vindt u op https://reinierdegraaf.nl/patientenpas.

Contact

Als er thuis klachten optreden kunt u bellen met het Borstkankercentrum van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op 015 - 260 39 35.
Bij spoed ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u naar de Spoedeisende Hulp van Reinier de Graaf ziekenhuis 015 - 260 38 45.

Onderzoek patiënten tevredenheid

Bij ons Borstkankercentrum doen we mee aan een patiënten-tevredenheidsonderzoek van Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Dit onderzoek is ontwikkeld om uw tevredenheid te toetsen over de zorg die wij leveren. De resultaten gebruiken wij om, waar nodig, het diagnose- en behandeltraject aan te passen. Zo kunnen we nog beter maatwerk bieden aan onze patiënten.

Wij nodigen u uit deel te nemen aan dit tevredenheidsonderzoek. Nadat u toestemming heeft gegeven, krijgt u via e-mail een vragenlijst van Mediquest toegestuurd. Hierin inventariseren wij uw ervaringen over de zorg rondom goedaardige en kwaadaardige afwijkingen. Met uw antwoorden kunnen wij onze zorg verder verbeteren. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.


Foldernummer: 0045
Laatst bijgewerkt op: 18-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien