U heeft last van pijnlijke blaasjes of zweertjes op verschillende plekken in uw mond of u heeft last van koortsuitslag. Door de arts is de diagnose herpes simplex virusinfectie gesteld, ook wel herpes genoemd. Over de mogelijke oorzaken en behandeling hiervan is met u gesproken. Deze folder vat die informatie nog eens samen en geeft antwoorden op de meest gestelde vragen. Wie heeft er last van en hoe vindt besmetting plaats?
Bijna iedereen is toen hij kind was in aanraking gekomen met verschillende virussen, waaronder het herpes simplex virus (HSV). Besmetting vindt voornamelijk plaats door direct
contact met het virus. Besmetting is mogelijk via huid- of slijmvliescontact (zoenen, seksueel
contact), maar soms ook via bepaalde gebruiksvoorwerpen. Door aanraking met de vingers van de herpesuitslag kan het virus ook naar een andere plaats van het lichaam worden overgebracht.
Oorzaak en verschijnselen
Het virus blijft levenslang in het lichaam aanwezig en kan onder sommige omstandigheden weer klachten geven. Zo kunnen zonlicht, stress of
menstruatie het virus activeren en vervolgens ziekteverschijnselen veroorzaken. Wanneer het lichaam voor het eerst wordt besmet met HSV heet dit een primaire infectie; deze wordt meestal niet als HSV infectie herkend, maar kan ook zeer heftig verlopen met koorts en een algemeen ziektegevoel. De meest voorkomende vorm van vaker voorkomende (secundaire) HSV-infectie is herpes rond de lippen (ook wel koortsuitslag genoemd). Sommige patiënten hebben maar enkele malen in hun leven last van weer opspelende herpes, terwijl bij anderen dit vrij vaak voorkomt. Meestal zijn de ergste klachten na een week weer verdwenen.
Behandeling
Er is nog geen behandeling voor het herpesvirus beschikbaar die het virus onschadelijk maakt of voorkomt dat het steeds weer actief kan worden. Er is ook geen vaccin beschikbaar dat mensen immuun voor dit virus zou kunnen maken. Wanneer u verder gezond bent, heeft het slikken van antivirale geneesmiddelen weinig zin. Ook het gebruik van zalfjes bij een koortslip is over het algemeen niet zinvol. Voor het bestrijden van de koorts en de pijn kunt u van de gangbare pijnstillers gebruikmaken, bijvoorbeeld paracetamol. Het is belangrijk de mond zo goed mogelijk schoon te houden en eventueel een mondspoeling te gebruiken. Het heeft geen zin om antibiotica te slikken.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-kaak en aangezichtschirurgie: 015 - 260 38 11. De polikliniek is te bereiken van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.
Bij spoedklachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene nummer van het Reinier de Graaf: 015 - 260 30 60.