Afspraak datum inspanning: | |
Afspraak tijd inspanning: | |
Afdeling: | Nucleaire geneeskunde, begane grond - gang G
|
Locatie: | Reinier de Graafweg 5, 2625 AD Delft |
Lees deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door
U ontvangt deze informatie omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde voor een onderzoek van uw hart. Hier leest u de instructies voor het inspanningsgedeelte.
Belangrijk!
De voorbereiding van het onderzoek is heel belangrijk, zorg dat u deze nauwkeurig volgt.
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Let erop dat u vanaf 20:00 uur op de dag vóór het onderzoek geen caffeïnehoudende producten mag. Heeft u dat wel genomen, neem dan direct contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde, het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan. Doel en duur van het onderzoek
Met behulp van dit onderzoek kunnen wij de doorbloeding van uw hart bij inspanning beoordelen. Hiervoor injecteren wij u met een radioactieve stof. Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur.
Voorbereiding van het inspanningsonderzoek
Het inspanningsonderzoek kent de volgende voorbereidingen:
- U mag vanaf 20:00 uur op de avond vóór het onderzoek een aantal producten niet tot het onderzoek heeft plaatsgevonden. Deze producten zijn: koffie (incl. cafeïnevrij), thee, icetea, chocolade, cola, energiedrank en paracetamol met coffeïne.
Op de dag van het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag een lichte maaltijd eten. Bij vragen met betrekking tot diabetes (suikerziekte) kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige. - Sommige medicijnen zijn van invloed op dit onderzoek en moet u vanaf 48 uur voorafgaand aan het inspanningsonderzoek staken:
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
- Neem de medicijnen die hierboven vermeld staan wél mee. Na het inspanningsonderzoek moet u deze weer innemen. Als u astma- of COPD-medicatie gebruikt in de vorm van inhalator/puffer, moet u deze ook meenemen.
- Na de injectie met de radioactieve stof moet u een vetrijke maaltijd eten. Neem daarom bijvoorbeeld boterhammen met boter, kaas, paté en/of pindakaas en een flesje water mee.
- Als u een vochtbeperking heeft, neem dan contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Uitvoering van het inspanningsonderzoek
Het inspanningsonderzoek bestaat uit een inspanningstest en een scan van uw hart. De inspanningstest doet u op een fiets (vergelijkbaar met een hometrainer). Wanneer het niet mogelijk is u voldoende in te spannen op de fiets, kunnen wij u via het
infuus medicatie geven die een inspanning opwekt. U hoeft dan niet te fietsen.
Vóór de start van het onderzoek krijgt u
ECG-plakkers op uw ontblote bovenlichaam en doen wij een bloeddrukmeter om uw arm. Zo kunnen wij uw hartritme en bloeddruk in de gaten houden tijdens het onderzoek. Wij prikken een
infuus in een bloedvat in uw arm. Tijdens het opwekken van een maximale inspanning, op de fiets óf met medicatie, krijgt u een radioactieve stof ingespoten. Krijgt u tijdens het onderzoek klachten van de inspanning? Dan is het belangrijk dat u dit direct laat weten.
Na afloop van de inspanningstest
Na de inspanningstest eet u uw meegebrachte maaltijd en drinkt u minimaal 2 glazen water. Het is ook belangrijk dat u probeert een stukje te lopen. 45 à 60 minuten na de toediening van de radioactieve stof maken wij een scan van uw hart. U ligt daarbij op een onderzoeksbed met uw armen boven uw hoofd. De camera draait in stappen om uw bovenlichaam heen, de scan duurt ongeveer 30 minuten. Het inspanningsonderzoek duurt in totaal 2 uur.
Aanmelden met behulp van patiëntenpas
U meldt zich in het ziekenhuis met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt in ons ziekenhuis ingeschreven? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de registratiezuil in de centrale hal. Daarna kunt u zich aanmelden met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde. Contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen
Kleine kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Bij sommige onderzoeken is het daarom beter om direct
contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen vermijden. Met direct
contact bedoelen we: langer dan een half uur dicht naast elkaar zitten of liggen. Dit geldt vanaf de toediening van de radioactieve stof op de dag van het onderzoek.
Verder verzoeken wij u kleine kinderen niet mee te nemen als u voor onderzoek bij ons komt. Als kinderen zelf onderzocht moeten worden, passen wij de hoeveelheid radioactieve stof aan de leeftijd en het gewicht van het kind aan.
Reisverklaring
Gaat u binnen 1 week na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit dan. U krijgt dan zo nodig een reisverklaring mee.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan op werkdagen met de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.