Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Poli kindergeneeskunde
Kindergeneeskunde

Hart echo en hartfilm bij een kind

Hart echo en hartfilm bij een kind

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw arts heeft met u afgesproken dat er een echo van het hart van uw kind wordt gemaakt. Soms wordt er ook een ECG (hartfilm) gemaakt. In deze brochure informeren wij u over beide onderzoeken.

Onderzoeken

De onderzoeken gaan gemakkelijk en snel als uw kind rustig is.
Daaraan kunt u meehelpen door:

Wat is een echo?

Echografie is een onderzoek dat met behulp van geluidsgolven beelden maakt van een deel van het lichaam. Deze geluidsgolven kun je niet horen. Ze zijn niet schadelijk en niet pijnlijk. Een computer maakt beelden van de teruggekaatste geluidsgolven die te zien zijn op een beeldscherm.

Wat is een echocardiogram?

Een echocardiogram is een echo van het hart.
Het geeft informatie over:
  • de richting en snelheid van de bloedstroom in de verschillende hartdelen (boezems en kamers) en in de grote bloedvaten
  • de holten van het hart
  • de dikte van de wanden
  • de klepbewegingen
  • de belasting van bepaalde delen van het hart
  • de werking van de hartspier.
Hartecho

Voorbereiding

Als uw kind daar oud genoeg voor is, vertel het dan vooraf over het onderzoek. Wat u uw kind kunt vertellen: “De dokter wil graag binnenin je lichaam kijken: dat doet de dokter door met een probe (dit is een soort microfoon) waar warme gel op zit over je huid te strijken. Het onderzoek doet geen pijn. In de kamer is het licht gedempt zodat de dokter het beeldscherm goed kan zien”.

Kies kleding voor uw kind die gemakkelijk aan en uit te trekken is. Neem voor uw baby, peuter of kleuter een knuffel, een speeltje of een eventueel speentje mee. U mag het hele onderzoek bij uw kind blijven, ook als u zwanger bent.

Waar melden voor het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats op polikliniek Kindergeneeskunde. Deze afdeling bevindt zich op de 1e verdieping, 1 H. U kunt u melden bij Balie 16. Wilt u de patiëntenpas van uw kind meenemen?

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens dit onderzoek ligt kind op een onderzoekstafel en wordt het licht in de onderzoekskamer wat gedempt zodat het beeldscherm van het echografieapparaat goed te zien is. U kunt naast uw kind zitten en hem of haar vasthouden en geruststellen. De kinderarts beweegt de probe over de blote borstkas waardoor de bewegingen en de bouw van het hart op het beeldscherm zichtbaar gemaakt.

De uitslag van het onderzoek

De kinderarts kan vaak gelijk de uitslag geven. Een enkele keer is vergelijken met eventueel eerdere onderzoeken noodzakelijk en dan kan pas later een verslag worden gemaakt en dan krijgt u op korte termijn de uitslag van het onderzoek.

ECG (hartfilm)

Wat is een ECG?

ECG is de afkorting van Elektrocardiogram. Een andere naam voor ECG is hartfilm.
Bij een ECG worden de elektrische stromen van het hart op een beeldscherm gezet. Het onderzoek geeft de arts informatie over de werking en de conditie van het hart.
ECG

Voorbereiding

Als uw kind daar oud genoeg voor is, vertel het dan vooraf over het onderzoek. Wat u uw kind kunt vertellen: “De dokter wil graag weten hoe je hart klopt. Dat kan de dokter zien door het maken van een filmpje: er worden plakkers op je borst gedaan en die zitten met draadjes vast aan een beeldscherm. Als je even heel stil ligt kan de dokter op het beeldscherm allemaal lijntjes zien. Het onderzoek doet geen pijn.

Kies kleding voor uw kind die gemakkelijk aan en uit te trekken is. Neem voor uw baby, peuter of kleuter een knuffel, een speeltje of een eventueel speentje mee. U mag het hele onderzoek bij uw kind blijven, ook als u zwanger bent.

Waar melden voor het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Cardiologie. Deze afdeling bevindt zich in op de 1e verdieping, 1 C. U kunt u melden bij Balie 7. Wilt u de patiëntenpas van uw kind meenemen?

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Voor dit onderzoek moet uw kind het bovenlichaam ontbloten. Uw kind krijgt 6 plakkers (elektroden)op de borst. Ook krijgt hij / zij op beide armen en benen een plakker. De plakkers zijn kleverig. De draden van de plakkers worden verbonden met een apparaat dat de elektrische stromen ontvangt. De elektrische stroompjes die het hart zelf afgeeft worden nu door middel van het ECG apparaat omgezet in lijnen (grafieken). Zodra de laborant een goed beeld zonder stroringen worden deze grafieken opgenomen. Uw kind moet dan ongeveer 30 seconden stil blijven liggen.

De uitslag van het onderzoek

De kinderarts kan u niet altijd meteen de uitslag geven. Soms is vergelijken met eventueel eerdere onderzoeken noodzakelijk en dan kan pas later een verslag worden gemaakt.
U krijgt in ieder geval op korte termijn de definitieve uitslag van dit onderzoek.

Verhindering

Bent u verhinderd, laat ons dat zo snel mogelijk weten op telefoonnummer 015 - 260 36 90.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer: 015 - 260 36 90.


Foldernummer: 0380
Laatst bijgewerkt op: 05-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien