U ontvangt deze informatie, omdat u een HTG krijgt. Hierin leest u over het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via de gegevens aan het eind van deze informatie. Wat is een HTG onderzoek?
Een HTG onderzoek is een onderzoek waarbij de bloedvaten van de ledematen worden onderzocht. Bij het onderzoek wordt de stroomsnelheid van het bloed in de bloedvaten weergegeven op een beeldscherm en hoorbaar gemaakt met een luidspreker (Doppler-onderzoek).
Voorbereiding thuis
U hoeft vooraf geen bijzondere maatregelen te treffen voor het onderzoek.
Het onderzoek
- Het onderzoek vindt plaats terwijl u op uw rug op de onderzoeksbank ligt.
- U wordt verzocht de ledematen zo stil mogelijk te houden.
- Er wordt wat gel op de huid aangebracht.
- Met een echotaster (transducer) wordt de stroomsnelheid van het bloed gemeten. Dit is te horen als een suizend geluid op het ritme van uw hartslag.
- Het kan het zijn dat u diverse bewegingen moet maken met de armen en daarbij ook de adem vast moet houden. Dit wordt u op dat moment door de laborant uitgelegd.
- Soms wordt ook de bloeddruk aan beide armen en/of benen gemeten.
- Aan het eind van het onderzoek wordt de huid weer schoongemaakt.
Er mag als u dit wilt, 1 persoon met u mee tijdens het onderzoek.
Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. De gel die gebruikt wordt, is op waterbasis. Dat houdt in dat, als er toch iets achterblijft op de huid, dit met water heel gemakkelijk te verwijderen is.
Duur van het onderzoek
Over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer 30 minuten.
De uitslag
Na het onderzoek wordt geen informatie gegeven over de uitslag. Het onderzoek moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw arts, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten van het onderzoek.
Contact
Heeft u vragen naar aanleiding van deze folder of bent u onverwacht verhinderd voor uw afspraak, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie op telefoonnummer 015 - 260 38 42.