Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum

Gordelroos

Gordelroos

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze folder is bedoeld voor mensen met gordelroos. In deze folder wordt uitgelegd wat gordelroos is en welke behandelmogelijkheden er zijn. De pijnspecialist voert deze behandeling uit.

Uitleg behandeling

Gordelroos of herpes zoster is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Dit virus wordt vaak tijdens de jeugd opgelopen en blijft aanwezig in het zenuwweefsel. Op een moment van verminderde weerstand kan het virus opnieuw actief worden. In het huidgebied waar de zenuw bij hoort, ontstaat uitslag met roodheid, vaak hevige pijn, blaasjes en jeuk.

De behandeling is erop gericht om de bij de ontsteking optredende zwelling in de zenuw te verminderen, om de acute pijn te bestrijden, maar vooral ook om te voorkomen dat er een blijvende zenuwbeschadiging ontstaat. Zo’n beschadiging kan jarenlang klachten blijven veroorzaken. Doorgaans krijgt slechts 5 procent van de mensen met gordelroos deze napijn. Vooral ouderen (ouder dan zestig jaar) en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op napijn. In de praktijk behandelen wij deze risicogroepen en overige patiënten met gordelroos die hevige pijn hebben met een epidurale corticosteroïd injectie.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling

De behandeling heeft alleen zin als het gebeurt binnen twee weken vanaf het begin van de klachten. Het is noodzakelijk dat de behandeling plaatsvindt vlakbij de pijnlijke zenuw in de buurt van het ruggenmerg door middel van een epidurale injectie. Na plaatselijke verdoving van de huid, brengt de arts een naaldje via de rug in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg. Hier vindt injectie plaats van een lokale verdoving en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden: Depo-Medrol). Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas, lage rug of het stuitje. De behandeling duurt meestal 15 minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 20 minuten na de behandeling weer naar huis.

Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling), kan er napijn of een bloeduitstorting optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst wordt in geprikkeld gebied. De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.
Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om rustig aan te doen.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerking kunnen er bij vrouwen opvliegers optreden en de menstruatie kan voor korte tijd verstoord worden. Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.

Mogelijke complicaties

Bij de behandeling bestaat een geringe kans op het aanprikken van het ruggenmergvlies. Dit kan aanleiding geven tot hoofdpijnklachten die meestal vanzelf overgaan.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 0695
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien