Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Glaucoom laser trabeculoplastiek

Glaucoom laser trabeculoplastiek

LTP of SLT

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Selective Laser Trabeculoplasty / Laser Trabeculo Plastiek: verbeteren van afvoer van de oogdruk

U ontvangt deze informatie, omdat u te hoge oogdruk heeft. Hiermee informeren wij u graag over deze behandeling. Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Belangrijk om te onthouden
Een laserbehandeling voor glaucoom is een kleine veilige poliklinische behandeling. De behandeling is om de ogen een veiligere oogdruk te geven; ze gaan er niet beter door zien. Vaak lukt het om de oogdruk te verlagen, soms met minder oogdruppels

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte die kan ontstaan door te hoge oogdruk. Verslechtering van het gezichtsveld door glaucoom is meestal te voorkomen door blijvend gebruik van oogdruppels die de oogdruk tot een veilig niveau verlagen. Als druppels niet voldoende werken kan een laserbehandeling een bijdrage leveren aan het verlagen van de oogdruk en u beter tegen glaucoom beschermen. De laser is een toevoeging aan de oogdruppelbehandeling. De kans dat het na de laser niet meer nodig is om te druppelen is helaas erg klein. Het zien wordt door deze laserbehandeling niet verbeterd.


Hoe werkt de behandeling?

Het is een korte behandeling op de polikliniek, zonder opname. De behandeling wordt met druppels verdoofd en kan kortdurend voelbaar zijn maar zelden pijnlijk. Het zijn veilige behandelingen die zelden complicaties veroorzaken

Hoe wordt glaucoom veroorzaakt?

Verhoging van de oogdruk wordt meestal veroorzaakt door geleidelijk stroever worden van het filter aan de buitenzijde van de iris dat de druk afvoert naar de bloedbaan. De oogarts behandelt met de laser het filter dat daardoor plaatselijk samentrekt waardoor op weer andere plaatsen de mazen in het net vergroten en beter doorlaatbaar worden. De drukdaling is beperkt, treedt bij een deel van de patiënten niet op en duurt gemiddeld vijf jaar. Herhalen van de behandeling is daarna weer een keer mogelijk. Soms zijn de oogdruppels niet meer nodig of zijn minder druppels nodig om een veilige oogdruk te bereiken. De SLT en LTP vinden met verschillende lasers plaats, afhankelijk van de voorkeur van de oogarts wordt voor een van beide gekozen.

De laserbehandeling vindt poliklinisch plaats en duurt 10 minuten. Voorafgaand aan de laser krijgt u oogdruppels, die de pupil nauw maken, waardoor u een halve dag waziger zal zien in het donker. Deze oogdruppels moeten vooraf minimaal 20 minuten inwerken. In de behandelkamer krijgt u verdovingsdruppels waarna de laserbehandeling kan beginnen. De oogarts geeft vaak nog een laatste extra druppel.


Draag geen reflecterende sieraden. Tijdens de behandeling zit u rechtop tegenover de oogarts in een verduisterde ruimte met uw kin op een steun en uw voorhoofd tegen een band. De oogarts zet een lensje tussen uw oogleden en schijnt licht in het oog. Probeer te ontspannen u en kijk recht voor u uit. Zorg dat uw voorhoofd tegen het bandje aan blijft.
De verdovende druppels zorgen dat u weinig last van het lensje heeft, maar de laserschoten zelf zijn wel een beetje voelbaar als kleine schokjes. Omdat dit bijna altijd meevalt geven we liever geen verdovende injectie.
Direct na de behandeling is het oog even verblind door het licht van de microscoop. Dit is niet verontrustend en trekt snel weg

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u direct naar huis en uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. U kunt nog een halve dag last hebben van wazig zien. Er kan enige dagen wat roodheid en gevoeligheid van het behandelde oog zijn. Als u oogdruppels gebruikt kunt u die zowel voor als na de behandeling gewoon gebruiken zoals u gewend bent. De oogarts vertelt u op welke termijn u voor controle op het spreekuur wordt verwacht.

N.B.
Omdat u na de behandeling mogelijk tijdelijk minder goed ziet, is het van belang dat u vooraf uw vervoer naar huis heeft geregeld. Wij raden u af om zelf auto te rijden.


Foldernummer: 0638
Laatst bijgewerkt op: 08-01-2025




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien