Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Geriatrie
Oncologie
MDL: Maag-Darm-Leverziekten
Chirurgie

Geriatrische oncologie

Geriatrische oncologie

Behandeling op maat voor de oudere patiënt met kanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft zojuist de vragenlijst voor kwetsbare ouderen ingevuld. Deze vragenlijst wordt afgenomen bij iedereen die ouder dan 70 jaar is en bij wie een oncologische behandeling wordt overwogen. Een oncologische behandeling is een behandeling tegen kanker, zoals chemotherapie, bestraling en/of een operatie.

Kwetsbare ouderen

Voor kwetsbare ouderen kunnen oncologische behandelingen en ziekenhuisopnames risicovoller zijn dan voor jongere patiënten. Kwetsbare ouderen hebben namelijk een grotere kans op verlies van zelfredzaamheid en een grotere kans op complicaties van een behandeling, zoals infecties, verwardheid en vallen.
De uitkomst van de vragenlijst laat zien dat u mogelijk kwetsbaar bent en daarom wordt u doorverwezen naar een klinisch geriater. Een klinisch geriater is een specialist in de ouderengeneeskunde, die zich bezighoudt met de zorg voor kwetsbare ouderen met verschillende gezondheidsproblemen.

Wat kunt u verwachten

U wordt gebeld door de polikliniek geriatrie voor een afspraak met de klinisch geriater of verpleegkundig specialist. Deze voert een gesprek met u en doet een aantal onderzoeken om te kijken hoe fit u bent op verschillende gebieden. Dit gebeurt bij voorkeur voordat er besloten wordt tot een oncologische behandeling. De uitkomst van het onderzoek op de polikliniek geriatrie en alle andere onderzoeken die u heeft gehad, worden vervolgens besproken in een multidisciplinair overleg. Dit is een overleg waarbij verschillende specialisten aanwezig zijn. Dit team van specialisten beslist samen welke behandeling het beste is voor uw aandoening. Hierbij wordt er rekening gehouden met uw leeftijd, conditie en eventuele andere ziekten. De uitkomst van dit overleg wordt daarna op de polikliniek met u nabesproken. Hierbij kunt u uiteraard ook uw eigen voorkeur voor een bepaalde behandeling aangeven. Ook als u liever niet behandeld wilt worden, kunt u dit aangeven.

Polikliniek geriatrie

Bij voorkeur is tijdens de eerste afspraak op de polikliniek geriatrie uw partner of een familielid en/of een mantelzorger aanwezig. Indien noodzakelijk wordt na het gesprek nog een hartfilmpje gemaakt, bloed- en/of röntgenonderzoek verricht. Eventueel vindt doorverwijzing naar een andere medisch specialist plaats. Het zou kunnen dat de geriater uw medicatie aanpast en dat u hem/haar vaker ziet tijdens uw behandeltraject. De eerste afspraak bij de klinisch geriater duurt 90 minuten.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, dan kunt u bellen met 015 - 260 50 40. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.15-12.30 uur en 13.15-16.45 uur.
De locaties van de polikliniek klinische geriatrie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Als u toch niet kunt komen op een afgesproken datum, laat ons dit dan alstublieft uiterlijk 24 uur van tevoren weten.


Foldernummer: 0220
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien