Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm is het eerste stuk dunne darm na de maag. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een flexibele slang: de gastroscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een klein lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kunnen afwijkingen worden opgespoord. De voorbereiding
Als u bloedverdunners of diabetesmedicatie gebruikt, kunt u op het bijgevoegde medicatieschema lezen of een aangepaste dosering noodzakelijk is. Er zit geen schema bij als de maag-darm-leverarts dit al met u heeft besproken tijdens uw afspraak op de polikliniek. Alle andere medicijnen die u gebruikt, kunt u innemen zoals u gewend bent.
Let op! Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u nuchter bent. De tijd waarop u niet meer mag eten en drinken is afhankelijk van de tijd van het onderzoek.
Het onderzoek is in de ochtend
Vanaf 00:00 uur mag u niets meer eten. U mag vanaf 00:00 uur tot twee uur voor de opname nog één glas water drinken (200ml.).
Het onderzoek is in de middag
U mag tot uiterlijk zes uur voor de opname een licht verteerbare maaltijd. Dat betekent voor u dat u tot ................. uur mag eten. Een licht verteerbare maaltijd is 2 beschuitjes of 2 stukjes toast met dun margarine, jam of mager vlees beleg. U mag na dit tijdstip tot twee uur voor de opname nog één glas water drinken (200ml.).
De dag van het onderzoek
Voor het onderzoek meldt u zich bij de aanmeldzuil van de dagbehandeling (4e etage, gang E). Als uw volgnummer op het scherm in de wachtkamer verschijnt, mag u doorlopen naar de bijbehorende behandelkamer. Vaak is er een vrijwilliger aanwezig om u de weg te wijzen.
De gastroscopie
De endoscopist voert de time-out procedure uit. Dit is een laatste veiligheidscontrole voordat het onderzoek begint. U krijgt een antischuim-drankje en een verdovende keelspray. Vervolgens moet u op uw linkerzijde in bed gaan liggen. U krijgt een ringetje tussen de kaken om de mond open te houden. De gastroscoop wordt via de mond ingebracht tot aan de twaalfvingerige darm. Als het nodig is, worden er weefselbiopten afgenomen voor microscopisch onderzoek. Hier voelt u niets van. Een gastroscopie duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
U krijgt mondeling de voorlopige uitslag van de endoscopist. Na het onderzoek mag u zelfstandig het ziekenhuis verlaten. In verband met de verdovende keelspray mag u na 30 minuten weer drinken en eten. U kunt daarna alles weer doen zoals u gewend bent.
Risico's en mogelijke complicaties na het onderzoek
Een gastroscopie heeft een kleine kans op complicaties, zoals een bloeding of perforatie (scheurtje) in de maag of (slok-)darm. Veel complicaties kunnen tijdens het onderzoek verholpen worden. Als dit niet mogelijk is, kan een opname noodzakelijk zijn. Na het onderzoek kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel.
Neem direct contact op met de endoscopie afdeling, bij:
- Plotselinge hevige buikpijn of toename van buikpijn;
- Zwarte ontlasting;
- Koorts.
Bij klachten binnen één week neemt u contact op met de afdeling Endoscopie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp. Vanaf één week na het onderzoek kunt u met eventuele klachten naar uw eigen huisarts. Vermeld altijd dat u een gastroscopie hebt ondergaan.
Contact
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren
contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
- Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
- Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 45
Bent u verhinderd?
Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.