U heeft een onder- of bovenbeensamputatie gekregen, hoe nu verder?
Door bijvoorbeeld een vaatziekte, ongeval of andere (medische) oorzaak heeft u een amputatie gekregen van het onderbeen of het bovenbeen. Als gevolg van deze operatie kan u minder mobiel worden. Hierdoor kan het bijvoorbeeld lastiger worden om uit bed te komen of om zelfstandig naar de wc te gaan. Ook kan het zijn dat u last heeft van
oedeem (vocht), stijfheid of (fantoom)pijn in het geamputeerde been. De fysiotherapeut helpt u bij het (opnieuw) leren verplaatsen met een hulpmiddel en het soepel houden van de gewrichten. Dit is belangrijk voor het voorkomen van pijn door stijfheid en zodat u, indien mogelijk, kan leren lopen met een prothese. De fysiotherapeut komt de dag na de operatie langs. In sommige gevallen is het nodig om na de ziekenhuisopname verder te revalideren.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
- Advies over houding in bed en in (rol)stoel
- Transfertraining (hoe kom ik uit bed?)
- Leren lopen (met hulpmiddel), leren omgaan met beperkingen
- Behoud spierkracht en conditie
- Behoud van bewegelijkheid van gewrichten (voorkomen flexiecontracturen)
- Voorkomen van complicaties (bijvoorbeeld een longontsteking of doorligplekken)
- Herwinnen van zelfstandigheid
Belang van bewegen na een amputatie
Het is belangrijk dat de knie en/of heup van het geopereerde been soepel blijven. Doordat het been niet meer gebruikt wordt bij het lopen, treedt stijfheid sneller op. Een beperking in het gewricht kan zorgen voor pijn, minder juiste lig-zithouding en moeite bij het uitvoeren van de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen). Maar bovenal kan het dan moeilijk worden om met een prothese te (leren) lopen. Het is belangrijk dat u uw oefeningen regelmatig uitvoert.
Adviezen voor houding en beweging
- Leg in bed geen kussentje onder de stomp.
- Probeer drie keer per dag 15-30 minuten op de buik te liggen (dit is om de heup en knie soepel te houden). Is dit niet mogelijk? Ga dan plat op de rug liggen met alleen een klein kussentje onder het hoofd.
- Probeer zoveel mogelijk in de stoel te zitten.
Heeft u vragen?
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u onze afdeling Paramedische bereiken op telefoonnummer (015) 260 33 42.