U ontvangt deze informatie omdat uw arts of internist heeft voorgesteld om een functietest te verrichten. In deze folder vindt u uitleg over de functietest zoutbelasting.
Wat is endocrinologie?
Endocrinologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het hormoonsysteem. Hormonen zijn stoffen die door een klier worden uitgescheiden in de bloedbaan. Hormonen beïnvloeden de functie van andere organen of weefsels. De klieren die hormonen uitscheiden zijn onder andere de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren. We hebben het over hormoonassen, omdat er altijd een terugkoppeling is van de klieren naar de hypofyse. De hypofyse is het centrale regelorgaan van de meeste hormonen.
Doel van het onderzoek
De functietest wordt uitgevoerd om de oorzaak van een hoge bloeddruk te achterhalen door middel van bloedafname. Tijdens de functietest wordt onderzocht of er sprake is van een te hoog aldosteron. Dit is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de water- en zouthuishouding in het lichaam.
Voorbereiding
Voor het ondergaan van deze functietest is geen voorbereiding noodzakelijk. U mag vooraf en tijdens het onderzoek eten en drinken.
Het onderzoek
De verpleegkundige brengt een infuusnaald in. Via dit
infuus wordt 2 liter vocht in vier uur toegediend. Hierna wordt bloed afgenomen om de waarden van de aldosteron te bepalen. Het hormoon aldosteron heeft een belangrijk functie in de water- en zouthuishouding van het lichaam. Een te hoge bloeddruk kan veroorzaakt worden door een te hoge waarden van het aldosteron in het bloed. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer vijf uur. Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis. De uitslag van de zoutbelastingstest wordt op de eerstvolgende poli-afspraak besproken.
Heeft u vragen?
U kunt altijd met uw vragen terecht bij de verpleegkundigen van de afdeling. Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.