FPIAP voor ouders/verzorgers
FPIAP voor ouders/verzorgers
Wat is FPIAP?
Food Protein-Induced Allergic Proctocolitis (FPIAP) is een ongevaarlijke vorm van voedselallergie die bij baby’s voorkomt. Bij FPIAP is er een ontsteking van de laatste delen van de dikke darm.
FPIAP ontstaat tijdens de eerste 6 maanden na geboorte, maar meestal in de eerste 4-6 weken na geboorte. De klachten bestaan uit bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting, dunnere ontlasting of diarree. Sommige kinderen kunnen daarbij voeding weigeren, last hebben van kokhalzen of onrustig zijn. Behalve deze klachten ontwikkelen kinderen zich goed en groeien ze goed.
De precieze oorzaak van FPIAP is tot op heden niet bekend. Vrijwel alle kinderen groeien vanzelf over deze vorm van allergie heen, vrijwel altijd al voor de leeftijd van 1 jaar. Verergering naar een aanhoudende voedselallergie of een chronische ontsteking van de dikke darm is heel erg zeldzaam.
Het meest voorkomende voedingsmiddel dat de reactie kan veroorzaken is koemelk. Soms wordt de voedselallergie FPIAP veroorzaakt door soja of ei. In zeldzame gevallen zijn er meerdere voedingsmiddelen die de klachten geven.
Hoe wordt de diagnose FPIAP gesteld?
Er bestaat geen huidtest of bloedtest waarmee de diagnose FPIAP gesteld kan worden. Het gaat niet om een typische allergische reactie met allergische (IgE) antistoffen. Deze IgE antistoffen worden bij een huidtest of bloedtest gemeten. Deze testen zijn dus niet zinvol voor de diagnose FPIAP. De diagnose FPIAP wordt gesteld op basis van uw verhaal en de klachten die uw kind heeft. Als er sprake is van veel bloedverlies bij de ontlasting, kan uw arts besluiten een bloedtest voor bloedarmoede/ gestoorde stolling te doen om te kijken naar een andere oorzaak van de klachten. Dit bloedonderzoek is niet vaak nodig.
Wat is de behandeling van FPIAP?
De behandeling van iedere allergie is het vermijden van het voedingsmiddel waar de klachten door komen. Indien uw kind kunstvoeding krijgt op basis van koemelk, zal dit worden vervangen door een intensief gehydrolyseerde kunstvoeding. Uw arts zal deze voeding op recept voorschrijven.
Indien uw kind alleen borstvoeding krijgt, is het advies om alle koemelk en producten die koemelk bevatten uit het dieet van moeder te schrappen. Dit geldt ook voor alle andere dierlijke melkproducten, zoals geiten-, schapen- en kamelenmelk. Een diëtist kan u hiermee helpen. De diëtist denkt mee in het bereiken van een volwaardig dieet voor moeder en geeft tips over welke voeding vermeden dient te worden. Bij ernstige klachten kan het nodig zijn een periode van enkele dagen koemelk-vrije kunstvoeding te geven. Als de klachten blijven bestaan ondanks dat koemelk helemaal vermeden wordt, zal de arts nadenken of er andere allergische oorzaken zijn (zoals tarwe, ei of soja).
In ongeveer 3 dagen tot 2 weken na het verwijderen van koemelk (of soja of ei) uit het dieet van uw kind zullen de klachten afnemen en verdwijnen. Na 2-4 weken moet op proef de koemelk weer gebruikt worden in het dieet van de moeder of van uw kind; als de klachten terugkomen is de diagnose FPIAP helemaal zeker. Uw kind heeft dan koemelkvrije voeding nodig.
Op de leeftijd van 1 jaar zijn vrijwel alle kinderen over FPIAP heen gegroeid, maar vaak is dat eerder al het geval. Op de leeftijd van 6 maanden wordt daarom soms een huidtest of bloedtest verricht om zeker ervan te zijn dat er in de tussentijd geen andere vorm van voedselallergie is ontstaan. Deze test is met name nodig als uw kind ook eczeem heeft gehad. Als de testen negatief zijn kan koemelk via de zuigelingen melkladder van het Reinier de Graaf Gasthuis thuis veilig worden opgebouwd. Deze introductie wordt eerst met u besproken door uw arts en allergie-diëtist. Als de klachten terugkomen na introductie, is er nog geen sprake van tolerantie. In dat geval moet gewacht worden tot de leeftijd van 1 jaar voordat koemelk weer gebruikt wordt in het dieet. De introductie van overige bijvoeding moet niet uitgesteld te worden.
Heeft u vragen?
Als u nog vragen heeft over dit onderwerp, neemt u dan contact op met de polikliniek allergologie: 015 260 46 70.
Voor contact over uw afspraak, belt u met de afdeling kindergeneeskunde: (015) 260 3570.