Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Fluorescentiefoto’s

Fluorescentiefoto’s

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort fluorescentiefoto’s van uw ogen laat maken. Graag informeren wij u over de gang van zaken rondom dit onderzoek.

Wat zijn fluorescentiefoto’s?

Fluorescentiefoto’s maken wij met behulp van blauw flitslicht, na het inspuiten van fluoresceïne in een bloedvat in uw arm (of eventueel uw hand). Het zijn geen röntgenfoto’s. Met de kleurstof fluoresceïne maken wij de bloedvaten van het netvlies van uw ogen zichtbaar, waarna wij ze kunnen fotograferen. De totale duur van het onderzoek is ongeveer één uur.

Voor het onderzoek

Wilt u voor het onderzoek melden of u:

Het fotograferen

Vooraf krijgt u druppels mee om zelf toe te dienen die de pupillen groter maken. Als zelf druppelen niet lukt, kom dan 30 minuten eerder voor uw fluorescentie fotografie afspraak en vraag aan de baliemedewerker van de poli Oogheelkunde of zij uw ogen wil druppelen. De druppels hebben zeker een halfuur nodig om in te werken. Als de pupillen wijd genoeg zijn, maakt onze fotograaf eerst enkele gewone zwart-witfoto’s. Uw kin rust op een steun en uw voorhoofd houdt u goed tegen een band gedrukt. Daarna geeft uw oogarts u een kleurstofinjectie in een bloedvat in uw arm of hand. Tegelijkertijd start het fotograferen. Blijf zo goed mogelijk met uw hoofd stil op de kin steun rusten en volg de aanwijzingen van de fotograaf op. Het fotograferen zelf neemt ongeveer tien minuten in beslag.

Na afloop

Na afloop blijft u ongeveer 25 minuten wachten totdat het infuus eruit wordt gehaald, dit is een veiligheidsprocedure. Eventueel maken wij een controleafspraak bij uw oogarts mits dit nog niet gemaakt is.

Bijzonderheden

Fluoresceïne is een veilige kleurstof die zelden allergische reacties opwekt. De kleurstof geeft uw huid korte tijd een gele kleur. In de loop van de dag verlaat de kleurstof uw lichaam via de urine. Hierdoor heeft uw urine gedurende korte tijd een vreemde kleur.
Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het onderzoek enige tijd minder goed. Dit duurt maximaal één dag.

Wij adviseren u daarom het volgende:

Contact

Met vragen of een verzoek om meer informatie kunt u contact opnemen met Oogheelkunde in Reinier de Graaf Delft: 015 - 260 40 90
Maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.


Foldernummer: 0634
Laatst bijgewerkt op: 08-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien