Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Logopedie
KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Fees onderzoek

Fees onderzoek

Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort ondergaat u een FEES onderzoek. De logopedist of arts heeft dit onderzoek aangevraagd. Tijdens dit onderzoek bekijkt de KNO-arts samen met de logopedist hoe het slikken bij u gaat. Er kan vastgesteld worden of en waarom u moeite heeft met slikken en bij welke voedingsmiddelen dit probleem optreedt. In deze folder vindt u meer informatie over het FEES onderzoek.

Voorbereiding

U dient zelf de volgende voedingsmiddelen mee te nemen naar het FEES onderzoek:

Vooronderzoek bij logopedist

Op de afgesproken tijd start u bij de logopedist met een anamnesegesprek en een korte observatie van het slikken. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

FEES onderzoek

Na het vooronderzoek vindt het FEES onderzoek plaats. De KNO-arts brengt een dun flexibel slangetje met een kleine camera eraan via uw neus in de keel. Het slangetje blijft gedurende het hele onderzoek in uw neus/keel. Op deze wijze kunnen de KNO-arts en de logopedist op een scherm de weg van uw keel tot aan de stembanden zien.
De arts vraagt u om iets te zeggen zoals ‘hè hè’ of om een ‘ie-klank’ aan te houden. Hiermee kijkt de KNO-arts of uw stembanden goed bewegen. Tijdens het onderzoek wordt u vervolgens gevraagd om voedingsmiddelen te slikken. Dit wordt u aangereikt door de logopedist. De voeding is blauw gekleurd zodat de voeding beter zichtbaar is op het scherm. Er wordt bekeken of u zich verslikt en of er voedsel in de keelholte achterblijft. De logopedist en KNO-arts geven u tijdens het onderzoek instructies over het slikken, ook kunnen er verschillende houdingen uitgeprobeerd worden om te zien of dit effect heeft op het slikken. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Fees onderzoek

Na het onderzoek

De logopedist en KNO-arts bespreken na het onderzoek de beelden met u. U krijgt direct advies over het slikken. Indien nader onderzoek of verdere logopedische begeleiding gewenst is, wordt dit ook met u besproken. Uw urine en ontlasting kunnen nog enkele dagen blauw gekleurd blijven door de blauwe kleurstof welke is toegevoegd aan de voeding. Dit is niet schadelijk en gaat vanzelf weer over.

Belangrijk
  • U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn
  • Uw partner, familielid of bekende mag bij het onderzoek aanwezig zijn
  • Neem de eerder genoemde voedingsmiddelen mee

Locatie

Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 5
2625 AD Delft
Poli KNO-heelkunde 1e etage, gang A

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met het Secretariaat Paramedische Dienst via 015 - 260 33 42.


Foldernummer: 0466
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien