Uw arts of verpleegkundige heeft u gevraagd om ontlasting (feces) in te leveren voor een calprotectine onderzoek. Deze folder informeert u over dit onderzoek. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de ontlasting op de juiste manier verzamelt, bewaart en naar het laboratorium brengt. Wat is calprotectine?
Calprotectine is een eiwit uit witte bloedcellen wat bij ontsteking in de darm vrijkomt en zo in de ontlasting terecht komt. Het kan gebruikt worden bij het controleren van ziekteactiviteit bij patiënten met een chronische inflammatoire darmziekte (IBD). In het laboratorium wordt bepaald hoeveel van dit calprotectine er in de ontlasting zit.
Wanneer wordt calprotectine bepaald
De hoeveelheid calprotectine in de ontlasting kunnen we analyseren om te bepalen of er een ontsteking in de darm is. Dit gebruiken we bij klachten die hierbij kunnen passen zoals diarree, buikpijn en bloedverlies en afvallen. Aan de hand van de uitslag wordt er bepaald of er bijvoorbeeld een darmonderzoek nodig is.
Daarnaast kan het gebruikt worden om vast te stellen of de ziekte actief of rustig is. Hierbij is het goed te weten dat de uitslag soms moeilijk te interpreteren is omdat er andere aandoeningen zijn die ook verhoging van het calprotectine kunnen veroorzaken. Ook heeft niet iedereen dezelfde waarden bij ontsteking in de darm. De waarde kan beïnvloedt worden door waterige ontlasting, of ontlasting met veel bloed. Het is aan het behandelteam om te beoordelen wat de waarde in uw geval zegt.
Hoe wordt calprotectine bepaald
Om calprotectine te laten bepalen moet u een kleine hoeveelheid ontlasting met een schepje in een bijbehorend potje verzamelen. U krijgt het potje bij de polikliniek of u kunt er één ophalen bij een bloedafnamepunt, de huisarts, drogist of apotheek. Het potje met aanvraagformulier levert u in bij het laboratorium.
Tips voor het verzamelen
- Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc, gebruik een po of span een vuilniszak om uw toiletpot. Zorg dat de ontlasting niet in contact komt met urine, water of schoonmaakmiddel in het toilet
- Verzamel geen ontlasting tijdens de menstruatie. Stel het verzamelen van de ontlasting uit tot drie dagen na de menstruatie
- Schep 3 lepeltjes ontlasting in het potje. Het lepeltje zit aan de binnenkant van het schroefdekseltje
- Sluit het potje goed af
Breng het potje zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 3 dagen na het verzamelen, naar een van de bloedafnamelocatie van het Reinier de Graaf Gasthuis. Bewaar de ontlasting bij voorkeur in de koelkast.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek zal op de polikliniek besproken worden door uw MDL-arts of verpleegkundige. In uw patiëntenportaal is de uitslag na negen werkdagen in te zien.
Contact
Als u nog vragen heeft over deze folder dan kunt u
contact opnemen met de polikliniek MDL. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 15.00 uur via tel. 015 - 260 32 00.
Als u de ziekte van
Crohn of
colitis ulcerosa heeft, kunt u ook
contact opnemen met een E-consult via het patiëntenportaal. U bereikt het patiëntenportaal via
https://reinierdegraaf.nl/mijn-reinier-de-graaf.