Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum

Epidurale injectie

Epidurale injectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent patiënt van het pijncentrum in het Reinier de Graaf Gasthuis. Deze folder geeft u meer informatie over deze behandeling.

Uitleg behandeling

De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. Hij wordt begrensd door de wervels en het harde hersenvlies. In de epidurale ruimte bevinden zich onder andere de uit het ruggenmerg uittredende zenuwen. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicamenten in te spuiten, bijvoorbeeld pijnstillers of ontstekingsremmende geneesmiddelen. De epidurale ruimte is vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale injectie, afhankelijk van de indicatie over dit gehele traject gebeuren:

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling

Afhankelijk van de plaats van de epidurale injectie gebeurt dit zittend of in buikligging. De huid ter plaatse van de behandeling wordt gedesinfecteerd. Hierna krijgt u een plaatselijke verdoving ingespoten. Dit is even pijnlijk. Vervolgens zoekt de arts met een speciale naald de epidurale ruimte op. Als de juiste positie van de naald bereikt is, worden de geneesmiddelen ingespoten. Het corticosteroïd is bewezen veilig en effectief is. Het middel heeft een langdurige werking van weken tot maanden.
Op de plaats van de injectie wordt een pleister geplakt, deze mag u na een paar uur verwijderen. De epidurale injectie wordt over het algemeen niet als belastend ervaren (vergelijkbaar met bloed afnemen). De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 15 minuten na de behandeling weer naar huis. Houd wel rekening met eventueel krachtverlies. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling), kan er napijn of een bloeduitstorting optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst wordt in geprikkeld gebied.
De pijn kan dus de eerste paar dagen toenemen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.
Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om rustig aan te doen.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerking kunnen er bij vrouwen opvliegers optreden en de menstruatie kan voor korte tijd verstoord worden. Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 0693
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien