Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie

Enteroscopie via de mond

Enteroscopie via de mond

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een enteroscopie is een kijkonderzoek van de dunne darm. Het onderzoek kan uitgevoerd worden via de mond of via de anus, omdat de dunne darm het middelste gedeelte is van het maagdarmkanaal. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een flexibele slang: de enteroscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een klein lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kunnen afwijkingen worden opgespoord.

Sedatie

Tijdens de enteroscopie krijgt u lichte sedatie, tenzij iets anders met u is afgesproken. Deze lichte sedatie is een combinatie van een rustgevend medicijn en een pijnstiller. Het doel is dat u zich beter kunt ontspannen en dat u het onderzoek beter kunt verdragen. Bij lichte sedatie blijft u wakker of bent u in een lichte slaap.
Omdat u sedatie krijgt, moet u na het onderzoek door een contactpersoon worden opgehaald. U mag na het onderzoek niet als bestuurder aan het verkeer deelnemen. We raden het af om op de dag van het onderzoek nog te gaan werken of belangrijke beslissingen te nemen. De dag na het onderzoek kunt u alles weer doen zoals u gewend bent.

De voorbereiding

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw dunne darm goed schoon is. U krijgt een recept voor laxeermiddelen (laxeerdrank en eventueel laxeertabletten).

Houd er rekening mee dat de voorbereiding 7 dagen voor het onderzoek start. Verdere informatie staat op het laxeerschema.

Dag van het onderzoek

U meldt zich voor het onderzoek bij de aanmeldzuil van de dagbehandeling (4e etage, gang E). De verpleegkundige van de dagverpleging haalt u op uit de wachtkamer. De verpleegkundige brengt u naar een kamer en bereidt u voor op het onderzoek. Hier komt u na het onderzoek weer terug om bij te komen en wat te eten en te drinken.

U krijgt een persoonlijke kast met kluisje toegewezen waar u uw kleding en waardevolle spullen in kunt opbergen. De bewakingsmonitor wordt aangesloten. De verpleegkundige stelt u een aantal vragen en zal indien nodig met een vingerprik uw bloedsuiker en/of antistollingswaarde bepalen. U krijgt een polsbandje met daarop uw patiëntgegevens. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in uw arm in.

De enteroscopie

De endoscopist voert de time-out procedure uit. Dit is een laatste veiligheidscontrole voordat het onderzoek begint. Vervolgens moet u op uw linkerzijde in bed gaan liggen. U krijgt een ringetje tussen de kaken om de mond open te houden. De verpleegkundige dient de sedatie toe via de infuusnaald.
De enteroscoop wordt via de mond ingebracht tot aan de dunne darm. Als het nodig is, worden er weefselbiopten afgenomen voor microscopisch onderzoek. Hier voelt u niets van. Een enteroscopie via de mond duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u minimaal een half uur op de dagverpleging of verpleegafdeling blijven. Als u goed wakker bent, krijgt u wat te eten en te drinken. De verpleegkundige belt uw contactpersoon als u opgehaald mag worden. De (voorlopige) uitslag krijgt u schriftelijk mee op een uitslagformulier. Als het nodig is, komt de endoscopist de uitslag mondeling toelichten.
Na het onderzoek kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. U kunt mild bloedverlies hebben als er weefsel is afgenomen tijdens het onderzoek. Deze klachten houden meestal niet langer dan 24 uur aan.

Risico's en mogelijke complicaties van de sedatie

Sedatie kan ademhalingsproblemen veroorzaken of problemen in de hartfunctie. Oudere mensen en mensen met hart- of longproblemen lopen hierop een groter risico. De endoscopist heeft van tevoren beoordeeld of het voor u veilig is om sedatie te krijgen.

Risico's en mogelijke complicaties van het onderzoek

Een enteroscopie heeft een kleine kans op complicaties, zoals een bloeding of perforatie (scheurtje) in de maag of (slok-)darm. Veel complicaties kunnen tijdens het onderzoek verholpen worden. Als dit niet mogelijk is, kan een opname noodzakelijk zijn. Na het onderzoek kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel.

Neem direct contact op met de endoscopie afdeling, bij:
  • Plotselinge hevige buikpijn of toename van buikpijn;
  • Zwarte ontlasting;
  • Koorts.
Bij klachten binnen één week neemt u contact op met de afdeling Endoscopie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp. Vanaf één week na het onderzoek kunt u met eventuele klachten uw eigen huisarts contacteren. Vermeld altijd dat u een enteroscopie hebt ondergaan.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
  • Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
  • Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 45

Bent u verhinderd?

Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.


Foldernummer: 0183
Laatst bijgewerkt op: 09-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien