eFTR staat voor endoscopische Full Thickness Resectie. De eFTR-behandeling is een ingreep in de darm met behulp van een endoscoop. Er wordt een rond stukje darmwand van ongeveer twee centimeter verwijderd. Deze techniek wordt toegepast als er in de dikke darm een afwijking is ontdekt, waarbij de hele darmwand betrokken lijkt te zijn. Na de behandeling blijft u mogelijk 1 nacht ter observatie in het ziekenhuis.
Weefsel en wandlagen rondom de poliep
Bij de eFTR-behandeling wordt niet alleen de afwijking verwijderd, maar ook een kleine hoeveelheid weefsel rondom de afwijking met alle wandlagen van de darm. Dit in tegenstelling tot andere technieken, waarbij alleen oppervlakkig weefsel wordt meegenomen. De behandeling start met het plaatsen van een metalen weefselklem onder de afwijking. Dit om te voorkomen dat er een gaatje ontstaat in de darm. Daarna wordt de afwijking en alle omliggende wandlagen boven de
clip verwijderd. Het verwijderde weefsel gaat naar de patholoog die het onder de
microscoop bestudeert. De patholoog kan zo bepalen om wat voor soort afwijking het gaat en of de afwijking helemaal is verwijderd.
Sedatie
Tijdens dit onderzoek krijgt u sedatie onder toezicht van een sedationist (sedatie praktijk specialist). Voordat het onderzoek plaats vindt, zal er een screening van uw gezondheid gedaan worden, door de
anesthesist. U krijgt hiervoor een afspraak op het POS (pré-operatief spreekuur).
Heeft u slaapapneu (
OSAS) en gebruikt u hiervoor een CPAP-apparaat? Neemt u dit apparaat dan mee naar uw afspraak?
De voorbereiding
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw dikke darm goed schoon is. In een aparte folder vindt u de uitleg over de voorbereiding die u moet volgen.
Belangrijk!
- Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan moeten hier afspraken over zijn gemaakt met de behandelend arts of de endoscopie verpleegkundige. Als u hier geen informatie over heeft gekregen, neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.
- Let op! Wanneer u alléén carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur (Aspirine®) gebruikt, hoeft u geen contact op te nemen. De dosering van deze middelen hoeft niet aangepast te worden en deze medicatie hoeft niet gestopt te worden.
- Wanneer u ijzertabletten gebruikt, moet u hiermee twee weken voor het onderzoek stoppen. Deze tabletten veroorzaken een zwarte aanslag aan de binnenkant van de darmen waardoor deze niet goed te beoordelen is. Valt de afspraak voor het onderzoek binnen deze twee weken? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.
- Als u suikerziekte hebt en hier medicatie voor gebruikt, moeten uw medicijnen aangepast worden aan de voorbereiding. Uw behandelend arts of de endoscopie verpleegkundige zal u hierover informeren. Indien u geen aangepaste medicatielijst hebt ontvangen, neemt u contact op met de afdeling Endoscopie.
- Alle andere medicijnen die u gebruikt, kunt u tijdens de voorbereidingsperiode innemen. Let wel op dat u de medicatie één uur voor u met het laxeermiddel start, inneemt. Twee uur na het laatste glas laxeermiddelen van die dag kunt u ook weer uw medicatie innemen.
- Hebt u een ICD (implanteerbare cardioverter defibrillator)? Geef dit zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Dan kunnen wij hier voorafgaand aan het onderzoek afspraken over maken met de pacemakertechnicus.
- Houdt u er bij het gebruik van orale anticonceptie rekening mee, dat u de rest van de cyclus niet volledig beschermd bent.
Het onderzoek
De verpleegafdeling
Op de afspraakbevestiging staat vermeld waar en hoe laat u zich moet melden. U wordt verder voorbereid voor het onderzoek. U krijgt onder andere een
infuus in uw arm waardoor op de verpleegafdeling de antibiotica wordt gegeven. Op de onderzoekskamer wordt door het
infuus de sedatie gegeven.
De EFTR procedure
De arts, sedationist en de verpleegkundigen stellen in de onderzoekskamer de laatste controle vragen. Vervolgens wordt u aangesloten op de bewakingsmonitor en moet u op uw linkerzijde in bed gaan liggen. Via het
infuus krijgt u dan de sedatie toegediend. In sommige gevallen moet er ook zuurstof worden toegediend. U krijgt dan een sponsje in de neus voor zuurstoftoediening. Hierna zal het onderzoek starten. De coloscoop wordt via de anus ingebracht tot aan de afwijking en wordt met behulp van de EFTR behandeling verwijderd zoals op de afbeelding hieronder.
- De afwijking is gemarkeerd en het systeem voor de eFTR is op de scoop gemonteerd.
- De afwijking wordt met een paktang gepakt.
- De afwijking wordt in de cap getrokken.
- De clip wordt geplaatst.
- De afwijking wordt verwijderd met een snaar.
Het onderzoek zelf duurt ongeveer een uur.
Na het onderzoek
Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling waar u opgenomen bent, waar u (mogelijk) nog 1 nacht verblijft ter observatie. Als u goed wakker bent, dan krijgt u wat te drinken. Na de procedure mag u ook weer gewoon eten. Gedurende de eerste week na de ingreep krijgt u een laxeermiddel voorgeschreven om de ontlasting zo soepel mogelijk te houden. Hierdoor blijft de druk in de darm laag en kan het gemaakte wondje in de darm goed genezen.
Mogelijke complicaties als gevolg van de sedatie
Onze werkwijze is er uiteraard op gericht om risico’s en complicaties te voorkomen. Sedatie kan ademhalingsproblemen veroorzaken of problemen in de hartfunctie. Oudere mensen en/of mensen met hart- of longproblemen lopen hierop een groter risico. De arts heeft van tevoren beoordeeld of het voor u veilig is om sedatie te krijgen.
Mogelijke complicaties als gevolg van de eFTR
Het is mogelijk dat u na het onderzoek nog last heeft van buikpijn, krampen en een opgeblazen gevoel. Dit wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen lucht en het is daarom belangrijk om winden te laten om de lucht kwijt te raken.
Een EFTR behandeling is een veilige behandeling, maar er kunnen soms complicaties optreden.
Er bestaat een kleine kans dat er op een bloeding of perforatie (scheurtje) in de darm ontstaat. Dit risico is verhoogd bij mensen die ontstekingen, vernauwingen of uitstulpingen (divertikels) in de darm hebben. Veel complicaties kunnen direct tijdens de behandeling verholpen worden, is dit niet mogelijk dan kan een opname noodzakelijk zijn.
Neem direct contact op met de endoscopie afdeling, bij:
- Plotselinge hevige buikpijn of toename van buikpijn.
- Plotseling hevig bloedverlies, toename van bloedverlies of als het bloeden niet stopt.
- Koorts.
Bij klachten binnen één week neemt u
contact op met de afdeling Endoscopie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp. Vanaf één week na het onderzoek kunt u met eventuele klachten uw eigen huisarts contacteren. Vermeld altijd dat u een EFTR behandeling hebt ondergaan.
Contact
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren
contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
- Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
- Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 45
Bent u verhinderd?
Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.