Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Logopedie
Neonatologie
Kindergeneeskunde

Eerste flesje bij volledige borstvoeding

Eerste flesje bij volledige borstvoeding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u op dit moment uw baby volledige borstvoeding geeft, maar aangegeven heeft in de toekomst wel flesjes te willen gaan geven. In deze folder wordt een aantal tips gegeven om het introduceren van de fles soepel te laten verlopen.

Het eerste flesje

Op tijd geboren

Een voorwaarde voor de combinatie borst- en flesvoeding is, dat de borstvoeding goed op gang is en je baby goed aan de borst drinkt. Bij op tijd geboren kinderen wordt geadviseerd zo’n zes weken na de geboorte te beginnen met het oefenen van het drinken uit de fles. De borstvoeding is dan goed op gang en de kans is dan heel groot dat het drinken uit de fles goed lukt, omdat baby’s op deze leeftijd nog reflexmatig zuigen. Indien de borstvoeding al eerder goed op gang is en je baby goed drinkt uit de borst, kan er natuurlijk ook eerder een flesje met afgekolfde melk gegeven worden.

Tussen de 6 weken en drie maanden zal je baby nog reflexmatig starten met drinken, waarbij het hongergevoel een duidelijke rol speelt. Het laatste gedeelte van de voeding zal willekeurig/bewust gedronken gaan worden. Een baby van drie tot vier maanden drinkt de hele voeding willekeurig/bewust. In deze fase kan het kind bewust even stoppen met drinken, gaan lachen of rondkijken en weer zelf herstarten.

Het wordt moeilijker om de fles te introduceren wanneer je langer wacht dan zes weken. Dit komt omdat een borst gevoede baby dan meestal al een voorkeur voor de borst heeft ontwikkeld en tevens omdat de reflexen dan al langzaam beginnen af te nemen. Om te voorkomen dat een baby de fles zal weigeren, is het dus belangrijk de fles op tijd te introduceren wanneer het kindje nog reflexmatig zuigt. Daarnaast is het belangrijk om de fles met regelmaat naast de borstvoeding te geven (liefst 1x per dag), zodat het kindje aan de fles went. Het drinken uit de fles wordt dan, net zoals het drinken uit de borst, geautomatiseerd.

Prematuur

Bij prematuren is er geen duidelijke richtlijn wanneer het eerste flesje geïntroduceerd kan worden. Dit heeft te maken met de zwangerschapsduur, de medische voorgeschiedenis en de ontwikkeling van de drinktechniek.
De focus ligt in eerste instantie op het slagen van de borstvoeding. Als de borstvoeding goed gaat, kan het flesje geïntroduceerd worden. Met ‘de borstvoeding gaat goed’, bedoelen we dat uw kindje een volledige voeding uit de borst kan drinken en er dan geen sondevoeding meer nagegeven hoeft te worden.

Adviezen


Welke fles en speen

Omdat uw kindje prematuur geboren is, is het verstandig om een speentje te gebruiken waarbij de toestroom van de melk laag is. Tijdens het zuigen is er dan meer tijd voor het coördineren van de ademhaling. Kies bij voorkeur dus voor een smalle speen met een klein gat. Een voorbeeld hiervan is de smalle Dr Browns fles of de smalle Difrax fles. Zorg ervoor dat je kindje goed hapt en dat de fles diep in de mond geschoven kan worden.

Wanneer het introduceren van de fles niet goed lukt

Mocht het introduceren van de fles onverhoopt niet goed lukken, geef dan niet op! Blijf rustig en ontspannen en probeer het flesje op een volgend moment nog een keer. Soms wil een kindje wat warmere voeding en soms kan voeden in zijligging helpen. Oefening baart kunst.
Belangrijk is om bij het oefenen niet te snel te wisselen met spenen, omdat uw kindje tijd nodig heeft om te wennen aan een speen.
Mocht het drinken uit de fles, ondanks alle goede pogingen, toch niet lukken, neem dan laagdrempelig contact op met een preverbaal logopedist bij u in de buurt. Een preverbaal logopedist is gespecialiseerd in voedingsproblemen en hij/zij kan tips en adviezen geven over de juiste houding, juiste fles/speen en over de juiste manier van aanbieden van de voeding. Een preverbaal logopedist bij u in de buurt is te vinden op de 'zoekkaart preverbaal' op internet.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met het Secretariaat Paramedische Dienst via 015 - 260 33 42.


Foldernummer: 0467
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien