Je bent al bij een dokter in ons ziekenhuis geweest. Nu wil die dokter een soort filmpje van jouw hoofd maken. Samen met papa, mama of je verzorger moet je daarvoor weer naar het ziekenhuis komen. Maar je mag best je pop, beer, boekje, iPad/tablet of flesje drinken meenemen. Het EEG: een filmpje
In ons ziekenhuis haalt iemand in een wit pak (de laborant) je op. Die maakt het filmpje. Je komt op een bed te liggen en er wordt eerst met een nat watje jouw hoofd gepoetst. Daarna worden er rode streepjes op jouw hoofd getekend. Ook krijg je een gekleurd mutsje op met allemaal dopjes en draadjes eraan. Dan doet de laborant wat gel in de dopjes en krast nog een beetje op jouw hoofd, zodat de gel er goed in zit. De krasjes zijn even vervelend, maar van de rest van het onderzoek voel je niets. Verder komen er nog een paar plakkertjes op jouw wangen, oren en op de borst. Er komt ook een bandje om jouw buik.
Het filmpje begint
Dan kan het filmpje beginnen. De laborant gaat achter de computer zitten en drukt op allemaal knopjes. De laborant vraagt jou of jij jouw ogen open of dicht wilt doen. Als jij dat een beetje moeilijk vindt, kunnen we je helpen. Wij houden dan je ogen dicht en jij telt tot tien. Of er wordt een liedje gezongen als je nog niet kan tellen. Daarna mag je jouw ogen weer opendoen. Ook vraagt de laborant of je een vuist wilt maken. Vraag thuis maar hoe dat moet. En één keer laat de laborant je een boekje met leuke plaatjes zien. Er komt ook nog een flitslamp. Die lamp geeft allemaal felle lichtjes. Die lichtjes gaan eerst heel langzaam en dan steeds sneller. In het begin moet je jouw ogen gesloten houden en later mag je ze open doen.
We zijn nu bijna klaar. Er komt alleen nog een testje waarbij je een tijdje heel diep moet zuchten of moet doen alsof je een ballonnetje opblaast of een pluisje wegblaast. Thuis kan je dat alvast oefenen. Nu nog even uitrusten van het blazen en dan mag het kapje weer van jouw hoofd. We maken jouw hoofd dan schoon en we kammen jouw haren. Als beloning krijg je een mooie ballon mee naar huis.
Informatie voor ouders of verzorgers
- Het liefst hebben we maar één ouder/persoon bij het onderzoek in verband met de rust die nodig is voor een goede registratie.
- Is uw kind nog een baby, dan is het verstandig om een flesje drinken mee te nemen.
- Het haar moet schoon zijn en er mag geen gel in zitten.
- Het is misschien raadzaam om thuis de testjes die hiervoor beschreven zijn, alvast met uw kind te oefenen. Dat is makkelijker voor een goede registratie.
Contact
Heeft u vragen naar aanleiding van deze folder of bent u onverwacht verhinderd voor uw afspraak, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie op telefoonnummer 015 - 260 38 42.
U kunt ook
contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde op 015 - 260 36 90.