Afspraak datum: | |
Afspraak tijd: | |
Afdeling: | Nucleaire Geneeskunde |
Locatie: | Gasthuis Delft, begane grond - gang G Reinier de Graafweg 5 2625 AD Delft |
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort wordt verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor een onderzoek naar een Meckel’s divertikel. Doel van het onderzoek
Met dit onderzoek wordt bekeken of er sprake is van een stukje maagslijmvlies in de darmen. Dit is een aangeboren afwijking en heet een divertikel van Meckel.
Voorbereiding op uw onderzoek
Wij vragen u volledig nuchter te komen. Medicijnen die de darmmotoriek beïnvloeden dienen 3 dagen voor het onderzoek te worden gestaakt. Dit wordt bij het maken van de afspraak met u besproken.
Op de avond voor het onderzoek en de ochtend van het onderzoek dient u een tablet ranitidine (Zantac®) in te nemen.
Aanmelden met behulp van patiëntenpas
U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire Geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de afdeling Patiëntenregistratie bij de ingang van ons ziekenhuis.
Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek aan de medewerkers van onze afdeling nucleaire geneeskunde.
Het onderzoek
U krijgt een injectie in een ader van de arm en er worden direct, gedurende drie kwartier, foto’s gemaakt. Tijdens de injectie en het maken van de foto’s ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. De gammacamera staat vlak boven uw buik. De camera is zeer gevoelig en vangt de straling op die de radioactieve stof uitzendt. Voor een goed resultaat is het nodig dat de gammacamera dicht bij uw lichaam komt te staan en u goed stil blijft liggen.
De radioactiviteit is niet schadelijk
De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is zeer gering en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of omgeving.
Vermijd contact met kinderen en zwangere vrouwen
Kleine kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Bij een aantal onderzoeken is het daarom beter om direct
contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen te vermijden. Dit geldt na toediening van de radioactieve stof op de dag van het onderzoek. Met direct
contact bedoelen we: langer dan een halfuur dicht naast elkaar zitten of liggen. Onze medewerkers kunnen u vertellen of dit bij u het geval is en voor welke periode het geldt.
Overigens verzoeken wij u kleine kinderen niet mee te nemen als u voor onderzoek komt. Als wij kinderen zelf moeten onderzoeken, passen wij de hoeveelheid radioactieve stof aan de leeftijd en het gewicht van het kind aan.
De uitslag
Aangezien wij de foto's eerst nog moeten bewerken en beoordelen, is het niet mogelijk om u meteen de uitslag te geven. Uw arts deelt u de uiteindelijke resultaten zo snel mogelijk mee.
Heeft u nog vragen?
Als u vragen heeft tijdens het onderzoek, kunt u deze bespreken met de medisch nucleair werker die hierbij aanwezig is. Met eventuele vragen op andere momenten kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan op werkdagen met de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.