Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Prostaatkankercentrum

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een afspraak heeft voor een echografisch onderzoek van uw prostaat. Hierin kunt u lezen waarom u dit onderzoek krijgt, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat het onderzoek precies inhoudt. Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen via de contactgegevens aan het eind van deze informatie.

Een echografie van de prostaat

Een echografie van de prostaat is een inwendig onderzoek via de anus. Hiermee kunnen wij de prostaat en de omgeving ervan afbeelden. Dit is mogelijk met ultrageluidsgolven.

De prostaat is een klier die normaal gesproken ongeveer de grootte van een kastanje heeft. Deze klier bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar er kan ook kwaadaardig weefsel binnen de prostaat ontstaan. Met deze echografie en eventuele andere onderzoeken kan de uroloog tot een juiste diagnose komen.

De voorbereiding op het onderzoek

In principe zijn er geen voorbereidingen nodig voor het onderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt op de polikliniek plaats en duurt ongeveer tien minuten. De verpleegkundige vraagt u uw onderkleding uit te trekken en plaats te nemen op de onderzoekstafel. Vaak voelt de uroloog vóór het onderzoek nog even met de vinger aan de prostaat. De uroloog brengt daarna het meetinstrument van het echoapparaat enkele centimeters in de anus. Het is belangrijk dat u zich hierbij goed ontspant. Met het apparaat kunnen wij de prostaat en de zaadblaasjes in beeld brengen. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien zijn eventuele afwijkingen zichtbaar.

Na het onderzoek
Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis gaan. Na de echografie is gebruik van uw eigen auto of het openbaar vervoer geen probleem.

De uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen.

Uw afspraak

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie. In uw plaats kunnen wij dan iemand anders helpen.

Heeft u vragen?

Deze patiënteninformatie geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Persoonlijke omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. Dit maakt de uroloog aan u kenbaar. Heeft u na het lezen van deze patiënteninformatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het prostaatkankercentrum van de locatie waar u een afspraak heeft.

Prostaatkankercentrum

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is een samenwerkingsverband tussen het HagaZiekenhuis (Den Haag) en het Reinier de Graaf (Delft) . De samenwerking richt zich op de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.

Contactgegevens Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 52625 AD Delft
015 - 260 47 77
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30


Foldernummer: 0825
Laatst bijgewerkt op: 07-03-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien