Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Echografie

Echografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een echografisch onderzoek moet ondergaan. Hierin leest u hoe het onderzoek verloopt en welke voorschriften voor u van belang zijn om een goed resultaat te bereiken. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u nog vragen heeft. Wij helpen u graag verder.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek waarbij we gebruikmaken van geluidsgolven. Door middel van een zender in de zogenaamde echokop sturen we geluidsgolven via de huid naar het te onderzoeken gebied. De geluidsgolven worden weer teruggekaatst naar de echokop. Vervolgens worden deze golven omgezet in beelden op een monitor waarmee de echokop in verbinding staat. Op deze manier kunnen wij uw organen en weefsel bekijken. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Waarom een echografie?

Wij doen dit onderzoek om de mogelijke oorzaak van uw klacht op te sporen of als aanvulling op een ander onderzoek. Het voordeel van deze manier van onderzoeken is dat er geen röntgenstralen gebruikt worden. Ook vergt het weinig inspanning van u.

De voorbereiding

We kennen diverse echografische onderzoeken met elk een andere voorbereiding, zoals:

Voorbereiding echo buik

Voorbereiding controle echo spiraaltje

1,5 uur voor het onderzoek twee glazen water drinken en niet meer naar de WC.

Overige echografische onderzoeken

Voor overige echografische onderzoeken zijn geen voorbereiding noodzakelijk.

Geen voorbereiding voor kinderen

Voor kinderen onder de tien jaar is geen voorbereiding nodig.

Het onderzoek

U wordt verzocht om zo nodig kleding uit te trekken en plaats te nemen op een onderzoektafel. De huid boven het te onderzoeken gebied smeren wij in met een gel. In het begin voelt deze gel koud aan. Door de gel neemt de echokop de geluidsgolven nauwkeuriger waar. De radioloog neemt de echokop in de hand en plaatst deze op de ingesmeerde huid. Om een orgaan goed te kunnen bekijken, moet de arts de kop bewegen en er soms licht op duwen. Het onderzoek duurt tien tot twintig minuten.

Het kan nodig zijn dat de radioloog een stukje weefsel neemt (punctie) voor onderzoek. Als dit bij u het geval is, heeft uw specialist dit van tevoren met u besproken. Voor sommige puncties is het noodzakelijk om u een paar uur op te nemen.

De uitslag

De radioloog bespreekt zijn bevindingen met uw behandelend arts, die u de uitslag geeft. Als u niet bent opgenomen, moet u hiervoor een afspraak maken op de polikliniek.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0749
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien