Wat is een echografie?
Een echografie is een onderzoek waarbij we gebruikmaken van geluidsgolven. Door middel van een zender in de zogenaamde echokop sturen we geluidsgolven via de huid naar het te onderzoeken gebied. De geluidsgolven worden weer teruggekaatst naar de echokop. Vervolgens worden deze golven omgezet in beelden op een monitor waarmee de echokop in verbinding staat. Op deze manier kunnen wij uw zenuwen of spieren bekijken. Er worden ook foto’s van gemaakt waar metingen aan gedaan worden.
Waarom een echografie?
Wij doen dit onderzoek om de mogelijke oorzaak van uw klacht op te sporen of als aanvulling op een ander onderzoek, zoals een EMG. Dit onderzoek is niet pijnlijk.
De voorbereiding
U wordt verzocht om
geen bodymilk of handcrème te gebruiken.
Het onderzoek
U wordt verzocht om zo nodig kleding uit te trekken en plaats te nemen op een stoel of onderzoektafel. Dit is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht gaat worden. De huid boven het te onderzoeken gebied smeren wij in met een gel. In het begin voelt deze gel koud aan. Door de gel neemt de echokop de geluidsgolven nauwkeuriger waar. De laborant neemt de echokop in de hand en plaatst deze op de ingesmeerde huid. Om een zenuw of spier goed te kunnen bekijken, moet de laborant de kop bewegen en er soms licht op duwen. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten.
De uitslag
Na het onderzoek wordt geen informatie gegeven over de uitslag. Het onderzoek moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts.
U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw arts, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten van het onderzoek.
Contact
Heeft u vragen naar aanleiding van deze folder of bent u onverwacht verhinderd voor uw afspraak, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie op telefoonnummer 015 - 260 38 42.