Dubbelzien (diplopie) is het tegelijkertijd zien van twee dezelfde beelden. Als scheelzien op latere leeftijd optreedt is de kans op dubbelzien (diplopie) groot. Het visuele systeem is volledig ontwikkeld en de hersenen zijn niet meer in staat het beeld van het scheelstaand oog te onderdrukken. Het onderdrukken van een beeld wordt ook wel suppressie genoemd. Elk oog ontvangt een eigen beeld, deze twee beelden worden doorgezonden naar de hersenen.
Als de beelden niet meer ‘samengesmolten’ kunnen worden ziet iemand dubbel. Als men dubbel ziet zal hij vaak één oog dicht knijpen, een hand voor het oog houden of klagen over dubbelzien. Naast deze klachten kan men door het dubbelzien last hebben van onzeker bewegen, misgrijpen, misstappen of het verkeerd inschatten van afstanden.
Wat zijn de oorzaken van dubbelzien?
- Langer bestaand scheelzien, wat door leeftijdsgebonden redenen dubbelbeelden geeft
- Verlies van samenwerking tussen beide ogen, door bijvoorbeeld ziekte of leeftijd
- Letsel ten gevolge van een ongeluk
- Een neurologische afwijking
- Een onderliggende systemische aandoening, zoals suikerziekte, problemen met de werking van de schildklier of een hoge bloeddruk
- Een oogbewegingsstoornis
Wat is de behandeling van dubbelzien?
Allereerst kijkt de orthoptist of de dubbelbeelden het gevolg zijn van langer bestaand scheelzien of verlies van de samenwerking tussen de ogen. Is dit niet het geval, dan zal de orthoptist onderzoeken welke oogspier(en) en/of hersenzenuw(en) niet goed werken. De orthoptist stelt de diagnose; mocht naar aanleiding van deze gestelde diagnose verder onderzoek gewenst zijn, zal de orthoptist de oogarts adviseren de patiënt door te verwijzen. Hierbij valt te denken aan een verwijzing naar de neuroloog of internist.
De orthoptist volgt daarnaast het verloop van de ziekte, begeleidt de patiënt en start indien mogelijk een behandeling, zodat het dubbelzien zo min mogelijk last veroorzaakt. Dat kan door speciale plakprisma’s op de bril te plakken, de brilsterkte aan te passen, specifieke (filter)glazen/contactlenzen voor te schrijven of door één oog af te dekken. Pas bij een stabiele situatie is verdere behandeling, zoals een scheelziensoperatie of een speciale brilcorrectie met ingeslepen prisma's, mogelijk. De orthoptist zal u hierin adviseren.
Men kan ook dubbelzien met één oog (monoculair dubbelzien), bijvoorbeeld door staar, problemen met de traanfilm, netvliespathologie of een cilinderafwijking van het oog. Bij monoculair dubbelzien moet de oogarts het oog beoordelen.
Contact
Met vragen of een verzoek om meer informatie kunt u contact opnemen met Oogheelkunde in Reinier de Graaf Delft: 015 - 260 40 90
Maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur. Copyright: Nederlandse Vereniging van Orthoptisten
Website: https://www.orthoptisten.info