Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum
Oncologie

Doelgerichte therapie bij HER2-neu positieve borstkanker

Doelgerichte therapie bij HER2-neu positieve borstkanker

Behandeling borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

HER2-neu staat voor ‘Human Epidermal growth factor Receptor 2’. HER2-neu is een eiwit dat zorgt dat tumorcellen ongecontroleerd gaan groeien. Bij sommige vormen van borstkanker (ongeveer 10%) bevat een tumorcel erg veel HER2-neu antennes (overexpressie). Dit noemen we HER2-neu positieve borstkanker. De tumorcel krijgt dan veel signalen om te groeien en te delen.

Behandeling met doelgerichte therapie

Als er sprake is van een HER2-neu positieve borstkanker, is het mogelijk om het medicijn trastuzumab (Herceptin®) eventueel in combinatie met pertuzumab® via een infuus toe te dienen. Deze medicijnen binden zich aan de HER2-neu antenne op de cel. Het medicijn blokkeert de antenne zodanig dat hij geen groeisignaal meer kan ontvangen en doorgeven aan de cel. Hierdoor zal de tumorcel zich niet meer delen en wordt de groei van de tumor geremd. Borstkanker Her2-Neu
Deze vorm van behandelen heet doelgerichte therapie. Vaak wordt doelgerichte therapie gecombineerd met chemotherapie zodat het effect van beide behandelingen wordt versterkt. Doelgerichte therapie wordt vaak voor de duur van 1 jaar gegeven.

Mogelijke bijwerkingen

De behandeling met trastuzumab en pertuzumab® wordt in het algemeen goed verdragen door patiënten. De meeste patiënten ondervinden geen bijwerkingen. Omdat de medicijnen zich specifiek op de aanwezige HER2-neu antennes richten, die zich hoofdzakelijk op de borstkankercellen bevinden, worden de meeste gezonde lichaamscellen niet aangetast. Tijdens en na de eerste toediening van de medicijnen kunnen bijwerkingen optreden. Symptomen kunnen zijn:
Deze symptomen zijn meestal niet ernstig en tijdelijk van aard en komen zelden voor bij de volgende toediening van het medicijn. Tijdens en na de eerste behandeling met het infuus wordt extra goed op u gelet.


Foldernummer: 0068
Laatst bijgewerkt op: 22-08-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien