U ontvangt deze informatie, omdat u diabetes (suikerziekte) heeft en daarmee een vergrote kans op voetproblemen heeft. Uw huisarts heeft u naar ons ziekenhuis doorwezen voor een periodiek voetonderzoek. In deze informatie kunt u meer lezen over dit onderzoek. Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag. Onze contactgegevens staan onderaan deze informatie. Diabetes mellitus
Bij diabetes mellitus is het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord doordat de alvleesklier onvoldoende insuline produceert. Het kan ook zijn dat het lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline. Insuline zorgt ervoor dat spieren en andere organen de energie kunnen gebruiken die in voeding zit, zoals suikers. Als er te weinig insuline in uw lichaam aanwezig is, kunnen de lichaamscellen de energie uit de suikers niet gebruiken. De suikers blijven dan achter in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Als de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is, geeft dit op langere termijn klachten aan het zenuwstelsel en de bloedvaten en organen. Het is daarom erg belangrijk de bloedsuikerspiegel zo te reguleren dat deze binnen bepaalde grenzen blijft. Hierdoor kunt u complicaties aan het zenuwstelsel en de bloedvaten voorkomen of uitstellen.
Diabetes en voetproblemen
Diabetes is een ziekte die verschillende delen van het lichaam aantast, waaronder de voeten. Ongeveer de helft van de mensen met diabetes krijgt klachten aan de voeten. Op de lange termijn ontstaat dan, door een verslechterde doorbloeding van de voet in combinatie met het slechter functioneren van het zenuwstelsel, een diabetische voet.
Complicaties die een diabetische voet veroorzaken
- Verslechterde doorbloeding (angiopathie): bloedvatvernauwingen die een goede doorbloeding van weefsels en organen verminderen.
- Minder gevoel aan voeten en onderbenen (neuropathie). U kunt een verdoofd gevoel in uw voeten of benen hebben (het gevoel op watten te lopen) of prikkelingen/tintelingen ervaren. Soms voelt u geen of nauwelijks pijn; een wond merkt u minder snel op.
- Bij aantasting van de zenuwen in de voet kan er een afwijkende voetstand ontstaan (zoals klauw- en/of hamertenen, hol- of platvoet).
- Doordat het weefsel rondom de gewrichten (met name voet en enkel) stugger wordt, kunnen gewrichten moeilijk of helemaal niet meer bewegen.
- Door bovengenoemde complicaties kunnen eelt, drukplekken en wonden ontstaan.
Voetonderzoek (screening)
Een of twee keer per jaar krijgt u een onderzoek van uw voeten. Dit onderzoek houdt in:
- onderzoek naar het gevoel in uw voeten;
- onderzoek naar de beweeglijkheid van uw gewrichten in uw voeten;
- het voelen van de slagaders in uw voeten;
- controle op afwijkende voetstanden, eelt en wonden;
- advies over voetverzorging en schoeisel.
Dit onderzoek bepaalt uw Sim’s classificatie en zorgprofiel. Deze classificatie geeft een inschatting op het risico voor het krijgen van wonden aan uw voeten. Het zorgprofiel geeft aan op hoeveel voetonderzoeken en pedicure behandelingen u recht heeft vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Brief aan uw huisarts
Uw huisarts krijgt kort na uw bezoek aan ons ziekenhuis een brief met de bevindingen van het voetonderzoek. Zo nodig geven wij advies om u door te verwijzen naar bijvoorbeeld een pedicure, podotherapeut, vaatchirurg, diabetische voetenpolikliniek of andere specialist. Mocht het nodig zijn dat een specialist u op korte termijn moet zien, dan maken wij direct een afspraak voor u.
Contact
Mocht u nog vragen hebben over uw behandeling, stelt u deze dan gerust aan uw arts of de nurse practitioner (vaatverpleegkundige) via 015 - 260 42 13.
Als u behandeld bent in het Vaatcentrum en buiten kantooruren spoedeisende hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: 015 - 260 38 45.