Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde
Diabetesplein
Bloedafname

Diabetes; waarom oogcontrole

Diabetes; waarom oogcontrole

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u bent uitgenodigd voor de oogcontrole speciaal voor mensen met diabetes. Door diabetes (suikerziekte) kunnen beschadigingen optreden aan het netvlies van uw oog. Wanneer u regelmatig uw ogen laat controleren, kunnen wij schadelijke afwijkingen tijdig ontdekken en zo nodig behandelen. In deze informatie leggen we uit waarom oogcontrole belangrijk is en hoe deze in zijn werk gaat. Belangrijk: oogschade door diabetes kan optreden ook als u geen oogklachten heeft; daarom moet de controle periodiek herhaald worden om te voorkomen dat ernstige netvliesschade te laat wordt behandeld

Wij organiseren samen met de artsen in de regio de diabetes oogcontrole. Bij dit onderzoek ligt de nadruk op diabetes. Als u bijkomende oogheelkundige klachten heeft (bijvoorbeeld staar of glaucoom) kan uw huisarts beoordelen of u ook daarvoor wordt doorverwezen. Wij streven naar goede zorg met korte wachttijden. De diabetes oogcontrole is opgezet onder toezicht van de oogartsen en zij bewaken de onderzoeksresultaten.

Het netvlies

Het oog is een holle bal met een doorzichtige voorkant; het hoornvlies (cornea). Door het hoornvlies valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het door de pupil (de ronde opening in de iris), door de lens en door de glasvochtruimte. De glasvochtruimte is gevuld met een heldere gelei (het glasvocht). Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies.
In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes. Dit zijn cellen die de lichtprikkel omzetten in een elektrische prikkel. Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar omgezet in een beeld. Wanneer u het oog zou vergelijken met een fototoestel, dan vormen het hoornvlies en de lens het lenzenstelsel van de camera. De iris is te vergelijken met de sluiteropening (het diafragma) en het netvlies zou de film zijn.

Wat gebeurt er met het netvlies bij diabetes?

Bij diabetes kunnen de wanden van de bloedvaten in het lichaam in een slechte conditie raken. Dit geldt ook voor de fijne bloedvaten in het oog die het netvlies van voedingsstoffen en zuurstof moeten voorzien. De bloedvaatjes verzwakken en kunnen gaan lekken. Deze lekkage leidt tot beschadiging van het omliggende netvliesweefsel. Ook is een totale afsluiting van de kleine vaatjes door beschadiging van de vaatwand mogelijk.
Als reactie hierop maakt het netvlies nieuwe bloedvaten om toch aan voldoende voedingsstoffen en zuurstof te komen. Met deze bloedvaten groeit bindweefsel mee dat kan samentrekken. Het gevolg is dat het netvlies kan losraken. De nieuwe bloedvaatjes zijn bovendien erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het inwendige van het oog veroorzaken.

Belang van oogcontrole bij diabetes

Wanneer u diabetes heeft, is het belangrijk regelmatig het netvlies van uw ogen te laten controleren, ook als u geen klachten heeft. Meestal zal de arts of diabetesverpleegkundige u hierop attenderen. Beschadigingen aan het netvlies kunnen aanwezig zijn zonder dat u er zelf iets van merkt. Bij regelmatige controle worden eventuele problemen vroegtijdig opgespoord, en zo nodig behandeld. Onbehandelde afwijkingen kunnen blindheid tot gevolg hebben. Een goed ingestelde bloedsuikerwaarde en een goede bloeddruk kunnen helpen netvliesproblemen te voorkomen.
Voor uw arts is het dan ook van groot belang te weten of er sprake is van vaatwandbeschadiging ten gevolge van de diabetes. Over de resultaten van het onderzoek ontvangen zij ook bericht. Wanneer u onlangs bent overgegaan op een ander soort behandeling van uw diabetes, of wanneer u zwanger bent, is controle van uw ogen extra belangrijk.

Gang van zaken tijdens de controle

De controle

Een doktersassistent van de afdeling Medische Laboratoria maakt de oog foto. In eerste instantie kijken we of de foto’s zonder druppelen gemaakt kunnen worden. Dit is afhankelijk van de grootte van de pupil. Zijn deze te klein, dan krijgt u druppels toegediend om de pupil te verwijden. Na 20 minuten kunnen we dan de foto’s maken van het netvlies van beide ogen.
Tot ongeveer 10 minuten na het fotograferen kunt u gekleurde (groene of paarse / roze) lichtbollen zien. Dit ontstaat door overbelichting van het netvlies. Deze bollen verdwijnen vanzelf weer. Wanneer er is gedruppeld, kunt u enige uren wazig zien en last hebben van fel licht. Veel mensen ervaren een zonnebril dan als verlichtend.

Duur van het onderzoek

Niet gedruppeld: +/- 10 minuten
Wel gedruppeld: +/- 40 minuten

Uitslag en nieuwe afspraak

De foto’s gaan naar een optometrist (oogheelkundig assistent). De optometrist beoordeelt de foto’s op een later tijdstip. De huisarts ontvangt de uitslag van de oogfoto’s. Als u binnen 3 weken na de afspraak geen bericht heeft ontvangen, kunt u er vanuit gaan dat de uitslag goed is. Wanneer de optometrist aanleiding ziet om u eerder terug te laten komen dan ontvangt u een brief met het verzoek om een verwijzing te vragen voor de oogarts aan uw huisarts.

Is de kwaliteit van de gemaakte foto’s niet goed genoeg voor om beoordeling te geven, dan ontvangt u een nieuwe oproep.

Veiligheidstips

Een aantal eenvoudige tips kunnen ervoor zorgen dat u de behandeling op een positieve manier ervaart:
  • Kom niet alleen, maar neem iemand met u mee: twee horen en onthouden meer dan één! Indien u niet zo goed Nederlands of Engels spreekt, neem dan iemand mee die dat wel kan.
  • Het druppelen van de ogen kan niet bij het dragen van lenzen. Neem bij dit onderzoek uw lensdoosje en bril mee.
  • Als u vragen heeft of bezorgd bent over iets dat u niet begrijpt, vraag het dan aan uw arts, verpleegkundige of ziekenhuismedewerker. U heeft er recht op te weten wat er met u gebeurt.
  • Lees de folder nauwkeurig. Als u iets niet begrijpt kunt u dit altijd vragen. Schrijf de vragen eventueel op. U bent er dan zeker van dat u niets vergeet te vragen in de spreek of behandelruimte.
  • Het vragen van een second opinion, een tweede mening, is iets dat u zelf kunt beslissen. U kunt over uw verzoek met uw arts praten. Het betekent niet dat de relatie met uw (oog)arts is verbroken als u een second opinion aanvraagt.


Contact
Vragen over deze folder of een verzoek om meer informatie kunt mailen naar oogheelkunde@rdgg.nl.
Als u uw afspraak wilt wijzigen belt u met polikliniek oogheelkunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis: 015 - 260 40 90. Bellen om uw afspraak te wijzigen kan maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.





Foldernummer: 0630
Laatst bijgewerkt op: 19-09-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien