Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diabetesplein

Diabetes en Real- Time continue glucose monitoring

Diabetes en Real- Time continue glucose monitoring

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In samenspraak met uw behandelend arts/diabetesverpleegkundige wordt een continue bloed- glucosemeting overwogen. Het is voor mensen met diabetes mellitus belangrijk dat ze zelf hun bloedglucose spiegel op peil kunnen houden. Dat verkleint de kans op complicaties. Een Real-Time Continue Glucose Monitoring (RT-CGM) biedt de mogelijkheid om de bloedglucosewaarden goed in de gaten te houden.

Real-Time Continue Glucose Monitoring (RT-CGM)

Bij een continue glucosemeting krijgt u een glucosesensor (naald) in het onderhuids vetweefsel ingebracht. Deze sensor meet elke 3 of 5 minuten (afhankelijk van welke sensor) de hoeveelheid glucose onder uw huid. Dat is een goede maat voor de hoeveelheid glucose in het bloed. De meting onder de huid loopt ongeveer 10 minuten achter op de vingerprik. Sommige sensoren moeten minimaal 1 of 2 keer per dag door uzelf geijkt worden.

Voor wie?

De RT-CGM is slechts voor een beperkte groep mensen met diabetes mellitus een zinvol en/ of noodzakelijk apparaat. Voordat een continue bloedglucosemeting overwogen wordt is het belangrijk dat andere methodes om een langdurig gezonde bloedglucosespiegel te bereiken optimaal geprobeerd zijn.

Voor gebruik van de RT-CGM moet u:
  • geruime tijd intensief behandeld worden met insuline (in principe met de subcutane insulinepomp,
  • kunnen omgaan met de boluswizard behorende bij gebruik van de pomp,
  • de pomp/ RT-CGM kunnen uitlezen in de daarbij behorende uitleesprogramma’s.
Het gebruik van de Real-Time Continue Glucose Monitoring vraagt veel inzet, deskundigheid en motivatie van het diabetesteam en vooral van u zelf. Voor start RT-CGM wordt in het multidisciplinair overleg van het diabetesteam besproken of er aan de volwaarden voldaan wordt.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

De RT-CGM is een intensieve behandelmethode. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Daarvoor moet u voldoen aan één of meer van de volgende indicaties:
  • Kinderen met diabetes mellitus type 1
  • Volwassenen met een slecht ingestelde diabetes mellitus type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog Hba1c (Boven 64 mmol/mol, 4x het afgelopen jaar)
  • Patiënten met diabetes mellitus type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/ of die ongevoelig zijn om de hypoglykemie waar te nemen (“hypoglycaemia unawareness”)
  • Zwangere vrouwen met een bestaande diabetes mellitus type 1 of 2
  • Vrouwen met een zwangerschapswens bij preconceptionele diabetes mellitus type 1 of 2.

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen hebt, stel deze aan uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur op 015 - 260 30 70.


Foldernummer: 0115
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien