Deze folder geeft informatie over diabetes en een te lage bloedglucose en welke actie er ondernomen moet worden. Hypoglykemie of hypo
Bij een hypoglykemie is het glucosegehalte van het bloed te laag, lager dan 3,5 mmol/l. Een hypogevoel kan ook optreden wanneer u van een hoge bloedglucosewaarde snel daalt, naar een bloedglucosewaarde die nog binnen de norm valt (boven de 4 mmol/l)
Een hypo kan optreden zowel bij gebruik van tabletten (met uitzondering van metformine, de DPP4 remmers, zoals sitagliptine en vildagliptine, SGLT2 remmers, zoals empagliflozine en dapagliflozine) als insuline. Ook de nieuwere middelen, de zogenaamde GLP-1 analogen, die net als insuline gespoten moeten worden, geven in principe geen hypo. In combinatie met medicijnen, die wel een hypo kunnen geven, dan is een hypo wel mogelijk.
Oorzaken van een hypo kunnen zijn
- te veel insuline of tabletten
- te lang wachten met eten na het spuiten van insuline
- te weinig eten of een maaltijd overslaan
- extra inspanning, beweging, sport, emotie
- warm weer, warm bad, sauna
- gebruik van alcohol
Het kan ook zijn dat het niet te achterhalen is waarom er een hypo is geweest.
Symptomen van een hypo zijn
- bibberen, transpireren, moeheid, hartkloppingen
- duizelig gevoel, wazig zien, hoofdpijn
- hongergevoel, onrustig gevoel, prikkelbaar
- concentratieverlies
- tinteling in lippen en/ of vingertoppen
Symptomen voor de omgeving
Mensen in uw omgeving kunnen soms merken dat u een hypo heeft doordat u
- ongecontroleerde bewegingen maakt
- onduidelijk praat
- een wazige blik in uw ogen heeft
- zich anders gedraagt
- zich agressief gedraagt
- bewusteloos bent
Belangrijk
Vertel de mensen in uw omgeving dat u diabetes hebt. Informeer hen hoe te handelen in geval van een hypo. Dit geeft hen en u een gerust gevoel.
Adviezen bij een hypo
- Stop met uw bezigheden; voelt u tijdens het autorijden een hypo aankomen, ga dan direct langs de kant van de weg staan.
- Meet (indien mogelijk) uw bloedglucose. Voelt u zich hiervoor te beroerd, meet dan na het oplossen van de hypo.
- Neem 6 tabletten druivensuiker = dextro (energy) of 5 suikerklontjes, bij voorkeur opgelost in thee, koffie of water (geen melkdrank) of 1 groot glas “gewone” frisdrank of 1 glas limonadesiroop van 1/3 deel siroop en 2/3 deel water.
- Controleer na 20 minuten weer uw bloedglucosewaarde. Is uw bloedglucosewaarde nog te laag, dan opnieuw 6 tabletten druivensuiker of 5 suikerklontjes nemen.
- Als het 1 uur of langer duurt tot uw volgende (tussen)maaltijd, dan is het aan te raden om nog iets te eten, bv. 1 portie fruit, 1 à 2 crackers of 1 boterham.
- Probeer de oorzaak van de hypo te achterhalen. Als u vaak hypo’s zonder oorzaak heeft, is het advies vaker de bloedglucose te meten en u kunt tussendoor telefonisch contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige en internist om dit te bespreken.
- Pas zo nodig de insulinedosering aan in overleg met uw arts of diabetesverpleegkundige.
Extra actie bij het gebruik van een insulinepomp
Zet de pomp uit of op tijdelijk
basaal voor ½ à 1 uur (bespreek dit met behandelend arts/ diabetesverpleegkundige), bij bloedglucose boven 7,0 mmol/l kan de pomp weer naar 100%.
Iemand uit uw omgeving kan een Baqsimi® neusspray geven of een Glucagen® spuiten of
112 bellen. Baqsimi® is een glucagon neusspray, Glucagen® is een glucagon injectie (vlak voor gebruik moet de injectie klaargemaakt worden).
Glucagon
Glucagon is een hormoon dat glucose uit glycogeen vrijmaakt. Glycogeen is de opslagvoorraad van glucose in de lever. Uw bloedglucosegehalte kan zo laag worden dat u buiten bewustzijn raakt en u hulp van anderen nodig heeft. De hulp kan komen via 112, huisarts, partner/ bekende.
Een Baqsimi® neusspray, een injectie Glucagen® of een glucose-
infuus moet dan worden toegediend, waarna u binnen 10 à 15 minuten weer bij bewustzijn bent. Zodra u weer goed aanspreekbaar bent, is het belangrijk om wat te eten. U hebt nog wel vele uren een katterig gevoel en u moet de eerste dagen vaker dan normaal zelfcontrole uitvoeren. Ernstige hypo’s moet u altijd melden aan uw diabetesverpleegkundige of arts.
Instructie Baqsimi®/ Glucagen® krijgen u en uw familie/ partner desgewenst bij de diabetesverpleegkundige.
Contact
De polikliniek inwendige geneeskunde Reinier de Graaf Gasthuis is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer 015 - 260 30 70.
Tussen 17.00 en 8.30 uur en in het weekend
Neem contact op met de huisartsenpost of de dienstdoende huisarts.
Wanneer dit niet lukt kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp van het Reinier de Graaf, telefoonnummer 015 -260 30 60. Patiënten met een subcutane insulinepomp kunnen direct
contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp van het Reinier de Graaf.