Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Defecografie

Defecografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u ontlasting verliest of een moeilijke stoelgang heeft. U krijgt hiervoor een defecografie.

Wat is een defecografie

De endeldarm is verantwoordelijk voor de opslag en uitscheiding van deontlasting. Het verliezen van ontlasting of het hebben van een moeilijke stoelgang kan een reden zijn voor uw specialist om een defecografie aan te vragen. Bij een defecografie wordt er een röntgenfilm gemaakt van de stoelgang. En dan met name van het ledigen van het laatste stuk darm, de endeldarm. Om een duidelijke röntgenfilm te krijgen wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is de werking van de endeldarm te controleren om zo de oorzaak van uw klachten op te sporen.

Voorbereiding

Er zijn geen voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. U moet 1 uur voor het onderzoek aanwezig zijn om contrastvloeistof te kunnen drinken.

Verloop van het onderzoek

U krijgt eerst 1 beker met contrastvloeistof (bariumpap) te drinken, dit is om de dunne darm met contrastvloeistof te vullen zodat tijdens het persen gezien kan worden wat er met de dunne darm gebeurt. Een uur nadat u bent begonnen met het drinken van de bariumpap, haalt een radiodiagnostisch laborant(e) u op. Hij/zij zal samen met een 2e laborant(e) u tijdens het onderzoek begeleiden. De laborant(e) zal u vragen om al uw kleding uit te trekken in een kleedkamertje en een hemdje van de afdeling radiologie aan te trekken zodat uw eigen kleding schoon blijft. Daarna kunt u op een brancard in de onderzoekskamer plaatsnemen, de laborant(e) vertelt u hoe het onderzoek in zijn werk zal gaan.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een arts, de radioloog. Nadat de radioloog zich heeft voorgesteld, wordt u verzocht op uw linkerzijde te gaan liggen. De radioloog brengt via de anus een dun slangetje in. Hierdoor wordt contrastvloeistof (bariumpap) via de anus in de dikke darm gebracht. Dit is om de dikke darm te kunnen bekijken tijdens het persen. Bij vrouwen wordt ook nog een contrastgelei in de vagina ingebracht, om de stand van de vagina röntgenologisch zichtbaar te maken tijdens de ontlasting. Uiteindelijk wordt er nog een koperdraadje ter markering van de bilnaad aangebracht, waardoor de bilnaad duidelijk te zien is op de röntgenfilm. Daarna kunt u gaan zitten en wordt u geholpen door de laborant(e) om op een zogenaamde ’po-stoel’ op het röntgenapparaat te gaan zitten. Het röntgenapparaat wordt ingesteld en pas op dit moment wordt de röntgenfilm gemaakt. De radioloog maakt verschillende opnamen; -in rust; -tijdens aanspannen van de bekkenbodemspieren; -tijdens hoesten; -tijdens persen; -en uiteindelijk tijdens het ontlasten. Het maken van de röntgenfilm duurt ongeveer een kwartier.

Na het onderzoek wordt u begeleid naar uw kleedhokje waar ook een normaal toilet is. Tevens ligt daar een washandje en een handdoek voor u klaar, waarmee u zich op kan frissen. Dames krijgen een maandverbandje om de vaginale gel, die uit de vagina lekt op te vangen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek adviseren wij om veel te drinken en indien u last heeft van een moeizame stoelgang raden wij u aan een licht laxeermiddel te nemen om alle contrastvloeistof weer kwijt te raken. U bent in principe niet naar of misselijk van dit onderzoek en kunt eventueel gewoon weer met de auto, bus of fiets naar huis.

Uitslag

Bij een vervolgafspraak met uw verwijzend arts/specialist, worden de resultaten van het onderzoek met u besproken.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.
Tijdens het onderzoek kunt u eventuele vragen stellen aan de radioloog of laborant(e). Wanneer u opgenomen bent in het ziekenhuis kunt u voor vragen terecht bij de verpleegkundige op uw afdeling.


Foldernummer: 0748
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien