Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie
Algemeen
MDL: Maag-Darm-Leverziekten
Gynaecologie
Dermatologie
Chirurgie
Borstkankercentrum

De Lastmeter: problemen signaleren na een kwaadaardige ziekte

De Lastmeter: problemen signaleren na een kwaadaardige ziekte

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u kanker is geconstateerd. Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen, maar ook psychische, praktische en sociale. Bij psychische gevolgen kunt u denken aan angst, onzekerheid, depressieve gevoelens en boosheid. Op praktisch gebied kunt u tegen problemen met het huishouden, vervoer of financiën aanlopen. Voorbeelden van sociale gevolgen zijn veranderingen in persoonlijke relaties, sociale activiteiten en uw werksituatie.

Het kan zijn dat u goed in staat bent om eventuele problemen zelf op te lossen met hulp van familie en vrienden. Het is ook mogelijk dat u tijdens de behandeling of daarna behoefte heeft aan ondersteuning van een zorgverlener. Om ervoor te zorgen dat u die ondersteuning op het juiste moment van de juiste zorgverlener krijgt, gebruiken wij in ons ziekenhuis de zogeheten Lastmeter. In deze informatie leest u daar alles over.

De Lastmeter

Op de Lastmeter geeft u op een schaal van 0 (geen last) tot 10 (extreme last) aan hoe het met u gaat. Daarna geeft u op een vragenlijst aan welke mogelijke problemen u ervaart op praktisch, sociaal, emotioneel, levensbeschouwelijk en lichamelijk gebied. Tot slot geeft u aan of u wel of geen behoefte heeft om met een deskundige te praten over de eventueel aanwezige problemen.
Wij bespreken de antwoorden met u. Als u dat wilt, krijgt u advies en/of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener. Voorbeelden van gespecialiseerde zorgverleners zijn een maatschappelijk werker, psycholoog, geestelijk verzorger, diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut. Ook deelname aan een revalidatieprogramma of contact met een lotgenoot kan helpen.

Meerdere keren invullen

Wij vragen u om meerdere keren tijdens uw behandeling en in de controleperiode de Lastmeter in te vullen. Dat zal maximaal vier keer per jaar zijn. Zo kunnen veranderingen in de loop van de tijd duidelijk worden. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om de Lastmeter vaker, minder vaak of helemaal niet in te vullen.

Wat de Lastmeter u biedt

De Lastmeter biedt u de mogelijkheid om zelf aan uw zorgverlener(s) te laten weten hoe het met u gaat. Het is een middel om u te helpen in gesprek te gaan met uw zorgverlener over de door u ervaren gevolgen van uw ziekte. U kunt aangeven of u behoefte heeft aan specifieke ondersteuning en uw zorgverlener kan u daarin adviseren. Verder kunt u informatie over hulpbronnen vinden op de website www.toekomstnakanker.nl.

Waar u de Lastmeter kunt vinden

U krijgt de Lastmeter van één van de bij u betrokken hulpverleners van Reinier de Graaf. Deze informeert u over het moment waarop u de Lastmeter invult en bespreekt. U kunt de Lastmeter ook zelf downloaden op onze website www.reinierdegraaf.nl en deze vervolgens printen. De ingevulde Lastmeters worden bewaard in uw medisch dossier. Zowel de formulieren als de gesprekken zijn vertrouwelijk.
De Lastmeter kunt u ook vinden op de website www.lastmeter.nl. U kunt op deze website inloggen en daar de Lastmeter invullen en opslaan in een eigen beschermd dossier. Zo kunt u later altijd inzien wat u op eerdere momenten heeft ingevuld. U kunt de Lastmeter via deze website printen of e-mailen. Echter, Reinier de Graaf maakt (nog) geen gebruik van deze digitale variant.


Foldernummer: 0606
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien