Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie
Gynaecologie
Borstkankercentrum

De lastmeter

De lastmeter

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet. U kunt problemen ondervinden op zowel; lichamelijk, emotioneel, sociaal of spiritueel gebied. Het is niet altijd eenvoudig de draad daarna weer op te pakken.

De Lastmeter is een vragenlijst die u digitaal kan invullen en daarna met uw arts of verpleegkundig (specialist) bespreekt. Uit uw antwoorden op de vragen wordt duidelijk van welke problemen of zorgen u op dat moment last heeft. En of u behoefte heeft aan extra ondersteuning.

U kunt deze vragenlijst invullen tijdens de verschillende fases van de behandeling en in de controleperiode.

Samen bespreken

Het is de bedoeling dat u de ingevulde Lastmeter met uw arts of verpleegkundig (specialist) bespreekt. Samen staat u stil bij wat goed gaat en wat minder. U bepaalt ook samen of u nog extra zorg nodig heeft en wie die zorg het beste kan geven.

Voor sommige mensen is het bespreken van bepaalde klachten al voldoende om ermee aan de slag te gaan, al dan niet met hulp van een zorgverlener.

Voor anderen kan de Lastmeter confronterend werken. Klachten of gevoelens die sluimerend aanwezig waren, kunnen door de vragenlijst opkomen. Het erkennen van deze klachten of gevoelens kan lastig zijn. Maar het kan ook helpen dit eerlijk uit te spreken. De arts of verpleeg­kundig (specialist) weet dat deze klachten voorkomen bij mensen met kanker en neemt uw verhaal serieus.

Hoe kunt u de Lastmeter invullen

U kunt de lastmeter via het patiëntenportaal Mijn Reinier de Graaf: www.mijnreinierdegraaf.nl invullen. Inloggen in het portaal kan met DigiD.

Wanneer kunt u de lastmeter invullen

Hoe vaak u de Lastmeter gebruikt, hangt af van uw ziekteproces. Het invullen van de Lastmeter wordt over het algemeen op de volgende momenten aanbevolen: vlak na de diagnose, tijdens de behandelingen en in de controlefase.

Natuurlijk kunt u de Lastmeter ook op andere momenten invullen. Het is goed om te bedenken dat de Lastmeter altijd weergeeft hoe u zich op dat moment voelt. Tijdens het ziekteproces kunnen klachten ontstaan, maar die kunnen ook weer verdwijnen.

Patiënten die de antwoorden op de Lastmeter bespreken met hun (huis)arts of verpleegkundig (specialist) hebben een meer positieve mening over de Lastmeter dan patiënten die dat niet doen.


Foldernummer: 0598
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien