Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

De continentieverpleegkundige

De continentieverpleegkundige

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u last heeft van urineverlies. Veel mensen met urineverlies denken dat zij de enige zijn. Niets is minder waar. Er zijn in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen die er last van hebben. 50 procent is jonger dan 55 jaar. Urineverlies is dus niet alleen een probleem van oudere mensen. Om goed om te gaan met uw incontinentie, kan ons ziekenhuis u helpen. Onze continentieverpleegkundige geeft voorlichting, advies en instructie. In deze informatie leest u daarover meer.

Incontinentie kan grote invloed hebben

Het grootste probleem is nog steeds dat zó veel mensen zich schamen voor hun urineverlies, dat zij geen hulp inroepen. Als kind leerde u al dat urine of ontlasting vieze producten zijn. Het is niet vreemd dat u zich als volwassene schaamt voor het feit dat u geen controle meer heeft over de spieren van de blaas en/of endeldarm, met als gevolg dat u op de meest ongelegen momenten urine en/of ontlasting verliest. Het is mogelijk dat u de deur niet uit durft uit angst dat andere mensen u ruiken.

Mensen die met incontinentie te maken hebben, vinden het vaak moeilijk hierover te praten. Vaak zijn er vragen als:Ook partners of familieleden kunnen vragen hebben over incontinentie.

De continentieverpleegkundige

Een belangrijk onderdeel van de totale behandeling van mensen die last hebben van incontinentie is het gebruik van optimale hulpmiddelen, zoals goed absorberend incontinentieverband, maar ook andere producten. De continentieverpleegkundige kan u helpen bij het maken van een keuze hierin en geeft voorlichting, advies en instructie.

Vaak krijgt u de materialen vergoed van uw ziektekostenverzekeraar. De continentieverpleegkundige kan voor u een machtiging of recept regelen. Niet alleen de hulpmiddelen, maar ook het omgaan met de incontinentie in het dagelijkse leven, het trainen van de blaas en bekkenbodemspieren, het eten en drinkpatroon en de toiletgang kunnen in een gesprek aan bod komen. Daarnaast kunt u ook praten met de continentieverpleegkundige over de emotionele belasting en hoe u daarmee om kunt gaan. Ook geeft de continentieverpleegkundige praktische tips, advies en instructie bij problemen met zelfkatheterisatie/een verblijfskatheter.

Contact

Met uw vragen kunt u de continentieverpleegkundige bereiken via het e-mailadres: continentieverpleegkundige@rdgg.nl. Wilt u liever telefonisch contact, dan kan dat op werkdagen tussen 08.30 en 14.30 uur: 015 - 260 36 02. Bij afwezigheid kunt u de voicemail inspreken. Wij proberen binnen een werkdag op uw vraag te reageren. Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0788
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien