U ontvangt deze informatiefolder, omdat u een centraal veneuze catheter krijgt of heeft gekregen. Hier vindt u informatie over de centraal veneuze catheter en welke zorg hierbij komt kijken. Uiteraard kunt u contact met ons opnemen als u vragen heeft. U vindt onze contactgegevens onderaan deze informatiefolder. De dialysecatheter
De dialysecatheter is een uitwendige toegang tot de bloedbaan. Hiervan maken wij gebruik als u (nog) geen shunt heeft of als uw shunt nog onvoldoende ontwikkeld is maar dialyse wel noodzakelijk is. Wij maken onderscheid tussen “permanente” en “tijdelijke” catheters.
Bron: Dianet
Een permanente dialysecatheter
Een permanente dialysecatheter wordt op de operatiekamer ingebracht door een vaatchirurg, meestal onder algehele narcose. Deze catheter kan langer blijven zitten omdat deze een klein stukje onderhuids loopt voordat hij het vat in gaat, hierdoor is de catheter minder gevoelig voor infecties. Voor deze ingreep blijft u meestal een dag en een nacht opgenomen in ons ziekenhuis, dit is ter observatie.
Een tijdelijke dialysecatheter
De tijdelijke catheter wordt ingebracht in acute situaties waarbij dialyse zo snel mogelijk gestart moet worden. De nefroloog brengt de tijdelijke dialysekatheter op de dialyseafdeling in. De tijdelijke catheter wordt of in de lies geplaatst of in de nek. Het plaatsen van de tijdelijke catheter gebeurd onder plaatselijke verdoving.
Bij een catheter in de lies verblijft iemand op de verpleegafdeling, deze zal gemiddeld niet langer dan 1 week blijven zitten. Tijdens die eerste week zal er naar een andere oplossing worden gezocht afhankelijk of dialyse nodig blijft of dat er nierfunctieherstel is.
De verzorging van de dialysecatheter
De insteekopening van de dialysecatheter is kwetsbaar als het gaat om infectiegevaar, om deze reden verzorgen we de insteekopening op steriele wijze. Wanneer de pleister loslaat in de thuissituatie mag u deze bijplakken met eilandpleister die u meekrijgt vanuit de dialyseafdeling.
Belangrijk
- Zolang u een tijdelijke catheter heeft, mag u niet douchen of zwemmen.
- Bij een permanente catheter mag u pas douchen als de catheter is ingegroeid, de nefroloog geeft aan wanneer de catheter goed is ingegroeid. Het ingroeien zal ongeveer 6 weken duren.
- Bij het douchen van een goed ingegroeide permanente catheter: Gebruik geen zeep bij de insteekopening. De huid rondom de catheter moet u als eerste met een schone handdoek afdrogen. Daarna kunt u de rest van uw lichaam afdrogen. Om irritatie te voorkomen, is het prettig om een pleister over de insteekopening te dragen.
- Wanneer u niet gelijk instroomt in de dialyse moet de catheter 1x per week verzorgt worden op de dialyseafdeling, u krijgt hier een afspraak voor.
Neem contact op met de dialyseafdeling wanneer één van onderstaande situaties zich voordoen:
- Nabloeden uit de insteekopening of hechtgaatjes: druk de bloedende plaats dicht met een gaas.
- De hechting laat los of het catheter valt uit het bloedvat (bij tijdelijke catheters): druk de bloedende plaats af.
- Pijn, irritatie van de insteekopening
- Koorts
Praktische informatie
Als u vóór het plaatsen van de catheter nog vragen heeft, kunt u
contact opnemen met de dialyseafdeling of de vaattoegangverpleegkundige. Als u al dialyseert, kunt u met uw vragen natuurlijk altijd bij de dialyseverpleegkundige of uw nefroloog terecht. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
Telefoonnummers
De Dialyseafdeling: 015 - 260 46 86
De predialyse: 015 - 260 46 48
Mailadres
vaattoegang@rdgg.nlOpeningstijden
Dialyseafdeling
maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 21.00 uur.
Voor dringende zaken buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dialyseverpleegkundige bellen via 015 - 260 30 60.
Nierfalenpoli
De verpleegkundig specialist van de nefrologie is het aanspreekpunt.
maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur.
Voor dringende zaken buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dialyseverpleegkundige bellen: 015 - 260 30 60.