Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Centrum Slaapstoornissen

De behandeling van het slaapapneu-syndroom

De behandeling van het slaapapneu-syndroom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u mogelijk het slaapapneu-syndroom (kortweg OSAS of CSAS) heeft. U kunt hiervoor een behandeling krijgen. In deze informatie leest u wat slaapapneu is, hoe wij de diagnose stellen, welke behandelingen er zijn en wat de mogelijke complicaties hiervan zijn.

Wat is slaapapneu?

Mensen met slaapapneu hebben ademstilstanden of een sterk verminderde ademhaling tijdens de slaap. Een oorzaak van deze verstoringen in de ademhaling kan een verslapping van de spieren zijn, waardoor de tong of zachte delen van de keel de ademweg blokkeren. Dit heet het obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS). Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Soms ligt de oorzaak van slaapapneu bij de hersenen, die te weinig ademprikkels geven. Dit heet het centraal slaapapneu-syndroom (CSAS). Een combinatie van beide is ook mogelijk. Mensen met OSAS hebben last van slaperigheid of ernstige vermoeidheid overdag, snurken en doorgaans wakker schrikken, hoofdpijn bij het opstaan of concentratiestoornissen.

De diagnose stellen

Uw huisarts verwijst u naar het Centrum voor Slaapstoornissen. Het team dat daar werkt om de juiste diagnose en behandeling vast te stellen, bestaat uit een kno-arts, longarts, neuroloog en een OSAS-consulent. U gaat tijdens één polikliniekbezoek van ongeveer anderhalf uur bij al deze specialisten langs.

Eerst bepalen wij door het afnemen van een vragenlijst hoe ernstig uw slaperigheid of vermoeidheidsklacht is. Daarna bekijkt de kno-arts of er een vernauwing in de neus of keel bestaat. De longarts en de neuroloog onderzoeken u en vragen een slaaponderzoek voor u aan. Met het slaaponderzoek kunnen wij beoordelen hoe vaak u niet of verminderd ademhaalt en wat de gevolgen hiervan zijn voor het zuurstofgehalte in uw bloed. Dit heet de apneu-hypapneu index (AHI). De combinatie van de ernst van uw klachten samen met de AHI bepaalt of u een licht, matig of ernstig OSAS heeft. De behandeling die voor u het meest geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de OSAS en de locatie in het neus-keelgebied waar de ademweg geblokkeerd is. Om deze locatie te bepalen kan de kno-arts een onderzoek doen, waarbij hij het neus-keelgebied inspecteert tijdens de slaap (DISE of slaapendoscopie).

De behandelingen

Een beugel over uw tanden

Bij een licht tot matig OSAS zijn diverse behandelingen mogelijk. De locatie van de obstructie is erg van belang voor de keuze van de behandeling. Wanneer het achterste gedeelte van de tong de obstructie veroorzaakt, kan een mandibulair repositieapparaat (MRA) een oplossing zijn. Dit is een soort beugel die wij over uw tanden schuiven en die de onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap. Hierdoor zakt de tong niet meer naar achteren om de ademweg te blokkeren. Een gespecialiseerde tandarts maakt de MRA op maat. Bij bewezen OSAS krijgt u deze MRA’s vergoed door uw zorgverzekeraar.

De coblatie van tongamandelen

Ook coblatie van tongamandelen is mogelijk. Bij deze ingreep brengen wij, als u onder algehele narcose bent, een naaldje in de tongamandel aan. De punt van dit naaldje maken wij warm. Door de warmteontwikkeling verschrompelt de tongamandel, waardoor meer ruimte ontstaat. Bij een obstructie door het zachte gehemelte en eventueel aanwezige keelamandelen kunnen wij ook de eerder genoemde coblatietechniek toepassen.
Dit kan onder algehele narcose, maar ook onder lokale verdoving plaatsvinden. Soms is het nodig om de keelamandelen te verwijderen. In sommige gevallen kan een neusoperatie de oplossing zijn voor het probleem. Alle bovenstaande behandelingen kan de kno-arts van Reinier de Graaf uitvoeren.

De CPAP-therapie

Bij ernstig OSAS, en vaak ook bij matig OSAS, is CPAP-therapie de beste behandeling. Hierbij slaapt u met een neusmasker op dat met een slang is verbonden met het CPAP-apparaat. Dit apparaat blaast onder druk lucht in uw neus en keel waardoor uw luchtweg openblijft. De therapie start met het aanpassen van het beste masker. Om de druk die nodig is vast te stellen, krijgt u de apparatuur mee naar huis en gaat u er een paar weken mee slapen. Daarna lezen wij de apparatuur uit en stelllen de druk in. Wij kijken of uw AHI is gedaald en of uw klachten zijn afgenomen. Ook de behandeling van eventuele bijwerkingen komen ter sprake. Tijdens dit proces krijgt u advies en ondersteuning van de OSAS-consulent. Hij is ook daarna voor uw vragen bereikbaar. Als de proefperiode goed is verlopen kunt u het CPAP-apparaat blijven gebruiken. Afhankelijk van uw verzekering kan het zijn dat een leverancier het apparaat komt omwisselen.

In de meeste gevallen controleren wij ongeveer drie maanden en een jaar na de start van een behandeling of deze behandeling het gewenste effect heeft.

Aanbevelingen

OSAS komt vaker voor bij mensen met overgewicht. Het kan daarom verstandig zijn om te proberen af te vallen. Er zijn aanwijzingen dat OSAS het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Behandeling is daarom erg belangrijk. Daarnaast moet u eventuele andere risicofactoren extra in de gaten houden, zoals roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte.

OSAS en autorijden

Als u OSAS heeft, mag u in principe geen auto of motor besturen. Uw rijbewijs is pas weer geldig als u minstens twee maanden effectief behandeld bent. Dat wil zeggen dat uw AHI lager is dan 15 en u niet meer slaperig bent. Meer informatie hierover vindt u in onze patiënteninformatie Niet rijden met OSAS

Meer informatie

Meer informatie over onder andere onderzoeken of behandelingen en onze contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl. Ook kunt u veel informatie en lotgenotencontact vinden bij de apneuvereniging NVSAP: www.apneuvereniging.nl.


Foldernummer: 0074
Laatst bijgewerkt op: 17-08-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien