U ontvangt deze informatie, omdat u last heeft van een anaal fissuur. Dit is een pijnlijk scheurtje of kloofje in het slijmvlies van de anus. In deze informatie kunt u lezen over deze aandoening, de behandeling en de nazorg. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u aanvullende vragen heeft. Wat zijn de klachten?
Een anaal fissuur geeft meestal klachten in de vorm van een scherpe pijn tijdens en/of na de stoelgang. Deze klachten kunnen urenlang aanhouden. Ook is er vaak sprake van wat helderrood bloedverlies.
Wat u ertegen kunt doen
Er zijn drie mogelijkheden:
- ISDN-zalf of Diltiazem-gel
- Botox-behandeling
- Excisie fissuur
Als er sprake is van obstipatie of harde ontlasting, krijgt u van ons ook poeders (volcolon/movicolon en dergelijke) of lactulose emulsie om zo de fissuur te ontlasten.
Botox-injectie
Wanneer de anaal fissuur niet (voldoende) op de crème reageert, kan een Botox-injectie verlichting geven. Botox verlaagt tijdelijk de verhoogde spanning van de kringspier. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming, waardoor de fissuur kan genezen. Botox is na ongeveer drie maanden weer uitgewerkt.
Uw behandeling
Uw arts heeft u een Botox-behandeling geadviseerd. U hoeft hiervoor geen voorbereiding te treffen. Voordat uw behandeling begint, vragen wij u een disposable (wegwerp)broek aan te trekken en op de behandelbank plaats te nemen met uw benen in de beensteunen. Uw arts lokaliseert de plaats voor het toedienen van Botox door middel van een rectaal touche (toediening via de anus). Zodra de juiste plek is gevonden, injecteert uw arts de Botox. De behandeling duurt niet langer dan vijf minuten.
Na uw behandeling
Na uw behandeling kunt u weer naar huis. De klachten zijn niet meteen verdwenen, maar door de verlaagde spierspanning kan het fissuur geleidelijk genezen.
Nazorg
Wij adviseren u de eerste dagen veel te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Hierdoor blijft de ontlasting soepel en ontlast u de fissuur. Het is mogelijk dat het gebied waar de Botox is geïnjecteerd de eerste dagen wat opgezwollen en pijnlijk is. Dit trekt na enkele dagen vanzelf weer weg. Nacontrole
Wij nodigen u binnen zes tot acht weken uit voor een poliklinische nacontrole.
Contact
Bij vragen, heftige pijnklachten en/of koorts kunt u contact opnemen met de polikliniek GE-chirurgie, telefoon: 015 - 260 32 20.
Na 17.00 en in het weekeind kunt u contact opnemen met onze dienstdoende arts van de Spoedeisende hulp: 015 - 260 30 60.