U ontvangt deze informatiefolder, omdat bij u aambeien zijn geconstateerd. In deze folder leest u meer over de behandeling van deze aandoening. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u aanvullende vragen heeft. Wij helpen u graag verder.
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn vergrote, onder het slijmvlies en vlak boven de kringspier gelegen zwellichamen. Ze zijn gevuld met bloed en zwellen op tijdens persen en hoesten. Deze zwellichamen kunnen uitzakken. Aambeien komen veel voor, maar geven niet altijd klachten.
Wat zijn de meest voorkomende klachten?
- Bloedverlies: helderrood, tijdens of na de ontlasting. Een streepje bloed op de ontlasting of aan het toiletpapier.
- Een brandend en stekend gevoel.
- Jeuk en irritatie.
- Afscheiding.
Wat kunt u doen?
- Onderdruk zo min mogelijk de aandrang tot stoelgang.
- Niet langdurig persen.
- Beperk het gebruik van alcohol, scherpe kruiden, specerijen en koffie.
- Drink veel.
- Zorg dat u ‘vezelrijk voedsel’ eet. De ontlasting bevat dan meer vocht, waardoor deze zachter is. Voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn volkorenbrood, rauwkost, zemelen (vier eetlepels per dag in bijvoorbeeld yoghurt of sap).
- Eet niet te veel vet.
BELANGRIJK
Voor uw ingreep is een voorbereiding nodig. Zonder deze voorbereiding kunnen we de behandeling niet doen.
Wilt u bij uw eigen apotheek het volgende recept halen:
Natriumlaurylsulf / sorbitol kly 9 / 625MG / FL 5ML (microlax klysma 5ml)
U kunt de klysma halen zonder recept, u dient deze zelf te bekostigen.
De behandeling
Uw behandelend arts adviseert een zogeheten elastiekbehandeling. Meestal bestaat deze behandeling uit verschillende ingrepen. Het afbinden van aambeien, ook wel Barron Banding genaamd, is een ingreep waarbij het slijmvlies boven de aambei wordt afgebonden met een elastiekje. De behandeling is erop gericht de bloedtoevoer naar de aambei te verminderen.
De arts vraagt u vóór de behandeling een microlax (medicijn dat de stoelgang bevordert) te gebruiken. Dit middel moet u
twee uur vóór de behandeling gebruiken. Voordat de behandeling begint, vragen wij u een disposable (wegwerp) broek aan te trekken en op de behandelbank plaats te nemen met uw benen in de beensteunen. De arts plaatst in de anus een korte buis (proctoscoop). Deze proctoscoop is een speciaal instrument waarmee hij de anus en het laatste gedeelte van de endeldarm bekijkt. Het is belangrijk dat u tijdens het inbrengen van de proctoscoop zo rustig mogelijk blijft liggen en zo veel mogelijk ontspant. Het inbrengen doet dan nauwelijks pijn, maar geeft wel een vreemd gevoel.
Nadat de proctoscoop is ingebracht, worden de aambeien – afhankelijk van de grootte –behandeld met behulp van een aantal elastische rubber bandjes. Het rubber bandje wordt over het slijmvlies boven de aambei aangebracht, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. De aambei verschrompelt.
De behandeling duurt ongeveer vijf minuten en vindt zonder verdoving plaats. Om eventuele napijn tegen te gaan, krijgt u na de behandeling een paracetamolzetpil.
Na de behandeling
Na de behandeling kunt u weer naar huis. Ons advies is dat u zich laat ophalen. (Neemt u voor de zekerheid een extra onderbroek mee).
Na verloop van enkele dagen droogt de aambei vanzelf op. Het elastisch bandje valt af. U kunt na de ingreep een aantal dagen pijn of een naar drukkend gevoel voelen aan de anus. U kunt daarvoor een pijnstiller nemen. De behandeling kan u eveneens het gevoel geven dat u ontlasting krijgt.
Nazorg
U kunt het beste de eerste dagen veel drinken en vezelrijk voedsel gebruiken, zoals volkorenbrood, rauwkost en zemelen (vier eetlepels per dag in bijvoorbeeld yoghurt of sap ). Door het gebruik van vezelrijk voedsel wordt de ontlasting niet te hard en hoeft u niet te persen. Het is mogelijk dat u de eerste veertien dagen wat bloed en slijm verliest bij de ontlasting. Dat is niet verontrustend.
Bij ernstig bloedverlies, zoals echte stolsels en/of heftige pijnklachten, kunt u
contact opnemen met de polikliniek GE Chirurgie.
Contact
Bij vragen, heftige pijnklachten en/of koorts kunt u contact opnemen met de polikliniek GE-chirurgie, telefoon: 015 - 260 32 20.
Na 17.00 en in het weekeind kunt u contact opnemen met onze dienstdoende arts van de Spoedeisende hulp: 015 - 260 30 60.