Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

MDL: Maag-Darm-Leverziekten
Endoscopie

De verzorging van een PEG-sonde

De verzorging van een PEG-sonde

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Met een goede verzorging van de PEG-sonde en de huid rondom de PEG-sonde kunnen veel problemen voorkomen worden. In deze brief leest u informatie over hoe u een PEG-sonde verzorgt.

De eerste week na het plaatsen van de PEG- sonde

De dag van de PEG-plaatsing en de dag erna controleert de verpleegkundige op de afdeling de insteekplaats. Als u de PEG-sonde nog maar kort heeft, kan het gebied rond de insteekplaats gevoelig zijn. Het buitenste schijfje van het fixeerplaatje staat strak tegen de buikhuid aan, dit blijft de eerste week zo. Als de sonde te strak geplaatst is, moet deze losser gezet worden.

Verzorging vanaf dag 0 t/m 7 na plaatsing van de PEG-sonde

Uzelf, de verpleegkundige van de thuiszorg of de instelling waar u verblijft, helpt u met de verzorging van de PEG- sonde.

Verzorging vanaf dag 8 na plaatsing PEG-sonde

Veelgestelde vragen:

Kan de PEG- sonde eruit vallen?

Een PEG-sonde kan er niet gemakkelijk uitvallen. De PEG- sonde heeft een plaatje aan de binnenkant van de maag, waardoor deze stevig op zijn plek blijft. Alleen als er hard aan getrokken wordt, kan deze eruit vallen. Is de PEG-sonde er toch uitgevallen, dan moet er zo snel mogelijk een nieuwe PEG-sonde worden ingebracht. Handel snel, de insteekopening sluit zich al na 1 tot 2 uur. U kunt dan contact opnemen met de verpleegkundige van de thuiszorg, de huisarts/ verpleeghuisarts of de afdeling Endoscopie van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

De insteekopening is rood en pijnlijk

Wanneer de huid rond de insteekopening rood en pijnlijk is, kan dit een begin van een ontsteking zijn. Zorg ervoor dat de huid schoon en droog blijft. Bij irritatie kan barrière crème worden gebruikt. Controleer ook of het buitenste plaatje niet te los zit (max. 0.5 cm speling). Zijn de klachten na een paar dagen niet verdwenen? Neem dan contact op met de verpleegkundige van de thuiszorg, de huisarts/ verpleeghuisarts of de afdeling Endoscopie van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

De sonde is verstopt

Is de sonde verstopt? Probeer de sonde dan met lucht door te spuiten in een 10 cc spuit. Indien geen succes, probeer dan met 10- 20 ml lauwwarm water de sonde door te spoelen. Niet met koolzuurhoudende dranken zoals bijvoorbeeld Spa Rood. Mocht het niet lukken om de sonde door te spuiten, neem dan contact op met de verpleegkundige van de thuiszorg, de huisarts/ verpleeghuisarts of de afdeling Endoscopie van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

De PEG-sonde lekt

Lekkage kan ontstaan doordat de PEG- sonde zelf lek is, deze moet dan verwisseld worden. Ook kan er vocht uit de maag langs de insteekplaats lekken, de insteekopening is dan te ruim. Controleer of het fixatieplaatje te los of te strak is. Bij twijfel: overleg met de thuiszorg, huisarts of afdeling Endoscopie van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

De PEG-sonde kan niet gedompeld worden

Wanneer de PEG-sonde niet meer gedompeld kan worden, betekent dit dat de sonde gaat vastzitten in het kanaal van de insteekopening. Dan is het nodig om de PEG-sonde te wisselen. Neem dan contact op met afdeling Endoscopie van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Ik heb onjuiste spullen of ben spullen kwijt

Mist u dopjes, koppelstukjes, spuitjes, enzovoort, neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Wanneer een nieuwe PEG- sonde?

De eerst geplaatste PEG- sonde hoeft pas vervangen te worden als er problemen zijn. Op verzoek kan de PEG-sonde wel eerder gewisseld worden naar een button.

In sommige situaties kan het voorkomen dat een nieuwe PEG-sonde noodzakelijk is. In deze situatie zullen wij u vragen naar uw huisarts te gaan voor een verwijzing voor het vervangen/verwijderen van de PEG-sonde

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Heeft u problemen met de sonde of andere vragen(materiaal) neem dan contact op met:

Binnen kantooruren: afdeling Endoscopie: tel. 015 - 260 40 05
Buiten kantooruren: SEH: tel. 015 - 260 30 60


Foldernummer: 1058
Laatst bijgewerkt op: 04-12-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien