Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Dagopname Kinder- en Jeugdafdeling

Dagopname Kinder- en Jeugdafdeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat met de behandelend arts is afgesproken dat uw kind binnenkort voor een dag(deel) opgenomen wordt op de Kinder- en Jeugdafdeling omdat hij/zij een onderzoek/ ingreep moet ondergaan.

Met deze informatiefolder willen we u daar graag over informeren, zodat u en uw kind zich goed kunnen voorbereiden. Naast deze algemene informatie ontvangt u een specifieke folder over het desbetreffende onderzoek/ ingreep.

Uw kind wordt verwacht op onze Kinder- en Jeugdafdeling, 2de etage, gang F op:

Dag ____________________________________Uur ______________________________________
voor het volgende onderzoek/de ingreep:
Uw kind moet wel / niet nuchter zijn.
Uw kind mag niets meer eten/drinken vanaf ________________uur op de dag van opname

Nuchter zijn

Voor het onderzoek/ de ingreep kan het nodig zijn dat uw kind nuchter moet zijn en dus niets meer mag eten en drinken vanaf een bepaalde tijd. Deze tijd staat hierboven ingevuld. Als hier niets staat ingevuld mag uw kind gewoon eten en drinken zoals het gewend is, tenzij anders met u afgesproken.

Voorbereiding

Als uw kind de dag van of de dag voor het onderzoek/ de ingreep ziek is of koorts heeft, neemt u dan contact op met de polikliniek van de behandelend specialist. Ook wanneer uw kind in contact is geweest met kinderziekten zoals waterpokken, rode hond of roodvonk moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Het onderzoek/ de ingreep kan dan mogelijk niet doorgaan.

Het is belangrijk dat uw kind is voorbereid op de opname. Wat u vertelt is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Het beste is om zo eerlijk en duidelijk mogelijk te vertellen over het ziekenhuis. Kinderen kunnen een nare ervaring over het algemeen beter verwerken als ze van te voren weten wat ze te wachten staat.

Jongere kinderen hebben aan een korte, eenvoudige uitleg voldoende. Door middel van spelmateriaal (bijvoorbeeld poppen, knuffels, dokterskoffertje en boekjes) maakt u het verhaal voor hen nog duidelijker. Uw kind wordt ook in het ziekenhuis voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener.

Wat neemt u mee

De opnamedag

Op de dag van opname melden u en uw kind zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Kinder-en Jeugdafdeling op de 2de etage, gang F. Soms wordt u dan verzocht om te wachten tot u en uw kind opgehaald worden door de verpleegkundige/ medisch pedagogisch hulpverlener.

Tijdens de opname mogen er maximaal 2 ouders of verzorgers bij het kind blijven.
De kinderverpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en zal uw kind, indien nodig, een bed aanbieden. Ze zal een aantal routinegegevens verzamelen, zoals het gewicht van uw kind. Hierna wordt uw kind voorbereid op het onderzoek/ de ingreep. De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind: met beren, poppen, foto’s en/ of door mondelinge uitleg.

Het onderzoek

Wanneer het tijd is voor het onderzoek gaat u met uw kind naar de betreffende afdeling. U mag bij het onderzoek blijven als u dat wilt. Uw kind zal zich hierdoor veiliger voelen.
Bij bepaalde onderzoeken is het van belang voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit staat in de betreffende folder vermeld. Leest u dit goed door. Bijzonderheden over het onderzoek vindt u in de desbetreffende folder.

Indien uw kind geopereerd wordt

Wij brengen uw kind naar de operatiekamer, één ouder mag dan mee tenzij u zwanger bent. Zowel u als uw kind mogen geen sieraden dragen op de operatieafdeling.

U draagt dan steriele kleding, namelijk een schort, muts en overschoenen.

In de operatiekamer zijn een paar verpleegkundigen, de anesthesioloog en de behandelend specialist. Uw kind krijgt een kapje over de neus en de mond. Door daarin te ademen valt uw kind na ongeveer twee minuten in slaap. Tijdens het in slaap vallen kan uw kind onverwachte bewegingen maken (zoals het wegdraaien van de ogen) en een snurkende ademhaling krijgen. Ook kunnen de ogen openblijven terwijl uw kind niets meer merkt. Dit is normaal; u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Als uw kind onder narcose is, moet u de operatiekamer verlaten en begint de ingreep.

Spoedig na de operatie kunt u bij uw kind terecht op de uitslaapkamer. Misschien is uw kind nog wat suf of slaperig van de verdoving of verdrietig en/of angstig. Dat kan ook komen door pijn. Als uw kind bij ontslag nog pijnklachten heeft is het raadzaam om de afgesproken pijnmedicatie (meestal is dit Paracetamol) nog tot 48 uur na de ingreep en op vaste tijden toe te dienen.

Het ontslag

Zodra het goed gaat met uw kind en de behandelend specialist is akkoord gegaan, kan het mee naar huis. Een enkele keer moet uw kind misschien een nachtje blijven op onze Kinder- en jeugdafdeling.

De verpleegkundige vertelt ook wat uw kind eventueel wel en niet mag doen de eerste dagen. U krijgt van de verpleegkundige het volgende mee:

Vervoer naar huis

Wij raden u aan met twee begeleiders naar huis te gaan. Eén van u kan dan op weg naar huis extra aandacht geven aan uw kind, terwijl de ander rijdt.

Weer thuis

U kunt uw kind helpen met het verwerken van de ziekenhuiservaring door spelletjes te doen, tekeningen te maken en te laten vertellen wat er gebeurd is. Uw kind kan zich mogelijk anders gedragen dan u gewend bent of een stapje terugdoen in de ontwikkeling door bijvoorbeeld weer in bed te gaan plassen. U kunt het beste begrip hebben voor de situatie en geduld hebben met uw kind. Kinderen willen graag ‘groot’ zijn en als zij de situatie om hen heen weer als normaal gaan beschouwen, zullen zij zich daar weer naar gedragen.

Informatie en toestemming

Volgens de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandeling Overeenkomst), die sinds 1995 van kracht is, hebben ouders en kinderen recht op informatie op grond waarvan zij toestemming kunnen geven voor de behandeling of het onderzoek. Meer informatie hierover vindt u op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis.

Met klachten kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige. Er bestaat een klachtenregeling in het ziekenhuis. Hiervan kunt u een folder vinden in de folderkast op de afdeling of bij het patiënten informatiecentrum op de begane grond. Ook kunt u via het digitaal formulier op de website van ons ziekenhuis uw klacht indienen bij de klachtenfunctionaris.

Tot slot

Het zal een bijzondere dag worden voor u en uw kind. Veel indrukken, veel nieuwe en onbekende mensen. Het kan zijn dat uw verblijf in het ziekenhuis langer duurt dan u verwacht of van te voren met u gecommuniceerd is. Voor vragen hierover kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige.

Praktische informatie

Kind en ziekenhuis

Stichting Kind en Ziekenhuis heeft tot doel het welzijn te bevorderen van het kind voor, tijdens en na opname in het ziekenhuis. Op de website www.kindenziekenhuis.nl vindt u nuttige tips en adviezen.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend specialist.


Foldernummer: 0355
Laatst bijgewerkt op: 19-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien