Deze oogdruppels brengen de inwendige spier van de ooglens tot ontspanning. De druppels schakelen het scherpstelvermogen van de ogen tijdelijk uit. Zo kunnen wij een zuivere meting doen van de eigen lenssterkte. De druppels verwijden ook de pupil die zich tijdelijk niet meer kan vernauwen. De druppels kunnen wat branderig aanvoelen en uw kind gaat door de druppels meestal wat waziger zien en zal last hebben van fel licht. Dit kan tot 24 uur na het druppelen aanhouden. Ook kan uw kind wat slaperig worden. Het onderzoek is eenvoudig en pijnloos. Het druppelen
De oogdruppels moet u een uur voorafgaand aan het poliklinisch bezoek twee keer geven. Eén keer een uur voor de afspraak in beide ogen en tien minuten later nog één druppel in beide ogen. In totaal druppelt u dus twee keer.
Het druppelen gaat als volgt:
- Was uw handen.
- Leg de druppelflacon klaar met een tissue.
- Trek met de ene hand het onderste ooglid zachtjes naar beneden en breng met de andere hand de druppelflacon boven het oog.
- Knijp in de druppelflacon en laat een druppel vallen in elk oog.
- Laat uw kind de ogen sluiten en dep het overtollige vocht tussen de oogleden weg.
- Houdt de traanafvoerwegen gedurende dertig seconden dicht door te drukken met de duim en wijsvinger aan weerszijden van de neus.
- Was na het druppelen uw handen.
Belangrijk
- Houd het flesje buiten bereik van kinderen (niet drinken, het is bij opdrinken zeer giftig!).
- Bewaar het flesje tussen de 2 en 25 graden Celsius en buiten invloed van het licht.
- Na afloop van het onderzoek moet u het flesje op een veilige wijze weggooien. Zorg ervoor dat het niet in kinderhanden terecht kan komen.
- Als een kind onverhoopt toch overgevoelig is voor de druppels, kunnen de volgende reacties optreden: sufheid, rode uitslag in het gezicht of op de armen, urineretentie (niet meer plassen) en diarree.
Als één van deze symptomen optreedt, neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde:
015 - 260 40 90 of met uw huisarts. Neem het flesje dan mee naar uw huisarts.