U ontvangt deze informatie, omdat de behandelend specialist een CT-scan bij uw kind heeft afgesproken. Een CT-scan is een onderzoek waarbij beelden van het lichaam van uw kind worden gemaakt door middel van een smalle bundel röntgenstralen. Een CT-scan geeft de inwendige organen en weefsels in het onderzochte gebied weer, welke met gewone röntgenfoto’s niet of anders zichtbaar worden. Wat gaat er aan het onderzoek vooraf?
Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken tijd (ongeveer 2 uur voor het maken van de beelden) bij de balie van de Kinder- en Jeugdafdeling, 2de etage, gang F.
Soms wordt u dan nog even verzocht om in de wachtruimte te wachten tot u en uw kind opgehaald worden door de verpleegkundige/ medisch pedagogisch hulpverlener.
U en uw kind worden voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener of door de verpleegkundige.
De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind: met poppen, beren, allerlei materialen en/ of door mondelinge uitleg.
Er wordt een Raphydanpleister of Emla-zalf op de huid van uw kind aangebracht. Dit is om de opperhuid van uw kind iets te verdoven zodat het infuuslockje, dat ingebracht moet worden voor het onderzoek, wat minder pijn zal doen. Deze zalf moet minimaal een half uur inwerken.
Ook wordt het gewicht, de lengte en bloeddruk van uw kind gemeten.
Minimaal een half uur na het aanbrengen van de Raphydanpleister of Emla-zalf worden u en uw kind naar de onderzoekskamer gebracht alwaar de kinderarts een infuuslockje bij uw kind inbrengt en wordt er ook gelijk bloed afgenomen voor onderzoek.
De naald van het infuuslockje wordt direct weer verwijderd en er blijft een soort plastic buisje in de ader achter.
Ongeveer een half uur voordat de CT-scan gemaakt wordt, krijgt uw kind een kalmerend middel toegediend. Dit wordt meestal via de billen gegeven (rectaal). Uw kind mag nu niet meer lopen omdat hij/ zij het kalmerende middel heeft gekregen (wel op schoot) en wordt daarom vervoerd in een bed.
Uw kind wordt eventueel ter extra controle aan een saturatiemeter gelegd (door middel van een pleister om de teen die absoluut geen pijn doet).
Dit apparaat is om uw kind extra in de gaten te houden als het suffig wordt.
Zolang uw kind suf is mag hij/zij niets eten en/of drinken.
Hoe verloopt het onderzoek
Op de afgesproken tijd melden u en uw kind en de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling zich bij de afdeling Radiologie op de begane grond waar de scan gemaakt wordt.
Uw kind komt te liggen op de onderzoekstafel van de CT-scanner. Deze tafel wordt tijdens het onderzoek door een brede ring geschoven. Deze ring is aan de voor- en achterkant open. In deze ring zit een röntgenbuis die (voor u en uw kind niet merkbaar) om uw kind heen draait. Tijdens het maken van de foto’s komen er röntgenstralen uit de röntgenbuis. Met deze meetgegevens reconstrueert de computer een röntgenfoto.
U kunt tijdens het maken van de CT-scan bij uw kind blijven tenzij u zwanger bent. Tijdens het maken van de CT-scan krijgt u een loodschort aan.
Indien uw kind overgevoelig is voor jodium of geneesmiddelen meldt u dit dan voor de scan aan de medewerker van Radiologie.
De medewerker van Radiologie vertelt precies wat uw kind moet doen en helpt daar eventueel bij. U kunt altijd vragen stellen aan de medewerker.
Het maken van een CT-scan neemt enige tijd in beslag, uw kind wordt goed in de gaten gehouden en via de intercom kunnen u en uw kind
contact houden met de medewerker.
Belangrijk is dat uw kind tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen. Soms wordt uw kind in doeken gewikkeld om hem/ haar zo stil mogelijk te laten liggen tijdens het onderzoek.
De duur van het onderzoek ligt tussen de 15 en 45 minuten, dit hangt af van de hoeveelheid foto’s die gemaakt moeten worden en het verloop van het onderzoek (ligt uw kind stil genoeg?).
De radioloog kan tijdens het onderzoek besluiten om gebruik te maken van contrastvloeistof.
Terug op de Kinder- en Jeugdafdeling wordt nagegaan of u een poliafspraak of een belafspraak met de poli heeft voor uw kind en anders moet deze gemaakt worden door de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling. Op die afspraak hoort u dan de uitslag van de CT-scan.
Als uw kind goed wakker en alert is en iets gegeten en gedronken heeft, mogen u en uw kind naar huis.
Wat uw kind van te voren moet weten
- hoe het onderzoek verloopt
- dat uw kind van tevoren medicijnen in de billen krijgt, waardoor het wat suffig kan worden en dan even niet mag eten en drinken
- tijdens het maken van de CT-scan moet uw kind zo stil mogelijk blijven liggen en als het mogelijk is even de adem inhouden als dit aan uw kind gevraagd wordt
- dat de onderzoekstafel van de CT-scan door een brede ring wordt geschoven, maar dat het apparaat nooit naar beneden kan vallen
- dat de ouder/ verzorger tijdens het onderzoek erbij mag zijn en een speciaal schort zal dragen
- dat uw kind als het niet meer suffig is en iets gegeten en gedronken heeft weer lekker naar huis mag.
Hoe kunt u uw kind (tijdens het onderzoek) helpen
- Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, uw kalmte maakt uw kind rustiger.
- Richt uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig.
- Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.
- Neem vertrouwd speelgoed of een voorleesboekje mee als afleiding en evt. een speentje.
- Neem eventueel de buggy van uw kind mee, zodat uw kind in zijn/ haar eigen vertrouwde buggy vervoerd kan worden..
Vragen
Voor eventuele vragen kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling