Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Centrum Slaapstoornissen

CPAP-therapie

CPAP-therapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uit het slaaponderzoek is gebleken dat u het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) heeft. In overleg met u heeft uw behandelend specialist besloten dat u met CPAP-therapie gaat starten. In deze informatie leest u wat de CPAP-therapie inhoudt en welke apparatuur wij hierbij gebruiken.

Wat is een slaapapneu?

Bij een slaapapneu stopt u tijdens uw slaap meerdere keren met ademhalen. Er ontstaat zuurstoftekort, omdat uw lichaam zuurstof blijft gebruiken, terwijl er weinig zuurstof bijkomt. Door dit zuurstoftekort wordt uw slaap onderbroken. Veel mensen met slaapapneu hebben ook andere klachten, zoals snurken, niet uitgerust wakker worden, ’s nachts wakker schrikken en concentratieproblemen. Er kan ook sprake zijn van een hypopneu. U stopt dan niet met ademhalen, maar haalt wel minder goed adem. Hierdoor neemt u ook minder zuurstof op.

De CPAP-therapie

CPAP is een behandeling bij slaapapneu. De afkorting staat voor Continuous Positive Airway Pressure ofwel constante positieve druk in de luchtwegen. Tijdens uw slaap wordt via een speciaal ontworpen masker (het CPAP-apparaat) lucht in uw bovenste luchtweg geblazen. Hierdoor ontstaat voldoende druk om de luchtweg open te houden. Wanneer u normaal inademt, zuigt u lucht naar binnen. Bij normale uitademing ontspant u zich, waardoor uw borstkas en longen vanzelf kleiner worden. Het CPAP-apparaat zorgt ervoor dat tijdens inademing de lucht, via een kapje op de neus, in uw longen wordt geblazen. Bij het uitademen moet u een beetje persen om de lucht weer uit uw longen te krijgen. Wanneer uw specialist CPAP-therapie aan u voorschrijft, is het belangrijk dat u het systeem elke nacht gebruikt. Zelfs wanneer u op reis bent! Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten die CPAP-therapie gedurende de nacht toepassen, overdag alerter en beter geconcentreerd zijn. In het algemeen ervaren zij een betere kwaliteit van leven.

De CPAP-apparatuur

Tijdens uw eerste afspraak krijgt u de CPAP-apparatuur voor ongeveer twee weken van ons mee. Van onze OSAS-consulente krijgt u uitleg over het gebruik en onderhoud van de apparatuur, het (neus)masker en de verdere procedure.

Verschilende soorten maskers

Hoe komt de luchtstroom in de luchtwegen? Het CPAP-apparaat voert de luchtstroom via een soepele slang naar het masker. Banden houden het masker in de juiste positie op uw hoofd. Er zijn verschillende soorten maskers:
  • Neusmasker: dit masker wordt op de neus geplaatst. Wanneer u start met de CPAP-therapie, zal vaak een neusmasker de eerste keus zijn. Dit masker geeft niet alleen de minste kans op luchtlekkage bij verandering van uw houding in bed, maar ook het meeste comfort.
  • Fullface-masker: dit masker zit over uw neus en mond. Wanneer u veel met de mond open slaapt of niet met een neusmasker kunt slapen, kunt u zich een fullface-masker laten aanmeten.

Wat u nog meer kunt doen

Naast de CPAP-therapie kan aanpassing van uw levensstijl ook bijdragen tot een succes van de behandeling. Denkt u hierbij aan:
  • roken en alcohol vermijden;
  • proberen uw gewicht te verminderen als u last heeft van overgewicht.

Veelgestelde vragen over het gebruik van het CPAP-apparaat

Mag ik iets op het apparaat plaatsen?

Zet nooit iets op het CPAP-apparaat. Als het omvalt, bestaat er grote kans interne beschadiging.

Waar kan ik het apparaat neerzetten?

Het apparaat dient lager te staan dan uw hoofd als u op bed ligt. Zet het apparaat niet op de grond of in een gesloten ruimte, omdat het de verse lucht uit de omgeving haalt. Vermijd daarom ook stof.

Hoe kan ik het beste de apparatuur reinigen?

Het apparaat zelf kunt u, wanneer het volledig is uitgeschakeld, afnemen met een doekje. Let op: het is elektronische apparatuur en is dus niet bestand tegen vocht. Dagelijks moet u het water in de bevochtiger verschonen. Kook het water eerst en laat het afkoelen voordat u het in de bevochtiger doet. U kunt ook gedemineraliseerd water gebruiken, dat u kunt kopen bij de drogist. De bevochtiger kunt u het beste eenmaal per week reinigen met schoonmaakazijn. Het is dan wel noodzakelijk dat u deze goed naspoelt. De lucht van schoonmaakazijn kan namelijk de slijmvliezen irriteren. De soepele slang kunt u eens in de week in een huishoudelijk sopje schoonmaken (met bijvoorbeeld afwasmiddel, allesreiniger of desinfecterende handzeep). Gelieve geen schoonmaakmiddelen met citroen te gebruiken, dit kan de siliconen aantasten. Het filter van het apparaat moet u één keer in de drie maanden verschonen. Nieuwe filters kunt u bestellen bij de leverancier.

Er gaat een alarm af, wat nu?

Bij een alarm is het belangrijk dat u oplet wat er in uw scherm staat. Wij raden u aan dit zo mogelijk op te schrijven. U kunt het dan nakijken in uw bijgeleverde handleiding. Komt u er niet uit, dan kunt u het beste contact opnemen met de leverancier.

Ik ga op reis, wat nu?

Wanneer u met het vliegtuig op reis gaat, heeft u een zogenaamd douanedocument nodig. Hierin staat vermeld dat u het apparaat op medisch voorschrift bij u heeft en dat het vervoerd dient te worden als handbagage. Mocht u een douanedocument nodig hebben, dan kunt u contact opnemen met de leverancier.

Moet ik de druk ooit aanpassen?

Er kunnen diverse redenen zijn die een drukaanpassing noodzakelijk maken. Praat hierover met uw behandelend arts. Die kan u vertellen wanneer u moet terugkomen voor een controle. Bij een controle wordt gekeken of uw apparatuur nog altijd een optimale druk heeft. Als uw klachten beginnen terug te komen, neem dan altijd contact op met uw behandelend arts!

Wat als ik word opgenomen in het ziekenhuis?

Neemt u dan altijd uw apparatuur mee. Licht vooraf de behandelend arts of chirurg (en anesthesist) in dat uw slaapapneu heeft en gebruikmaakt van deze apparatuur.

Veelgestelde vragen over het masker

Hoe reinig ik het masker?

Maak het kussen van het masker dagelijks schoon met een vochtige doek met lauw water. Dit voorkomt dat het masker onder invloed van huidvetten hard wordt en lekkage kan geven. Een keer in de week mag u het masker met een huishoudelijk sopje (milde zeep) schoonmaken. Gebruik hierbij geen citroen, omdat dit de siliconen kan aantasten. Heeft u een masker met een foam (grijs kussentje), maakt u dit dan alleen schoon met een vochtig doekje. De hoofdbanden mag u zowel in de fijnwas als in de handwas doen, maar beslist niet in de droger!

Er ontsnapt lucht uit het masker, wat nu?

Er is niets mis! Om uw uitademinggassen kwijt te kunnen, heeft het masker een luchtdoorlaat. Dit zijn de kleine gaatjes op uw masker. Deze luchtdoorlaat is erg belangrijk, probeer daarom nooit om de gaatjes dicht te maken.

Ik heb striemen op mijn gezicht, wat nu?

Deze striemen kunnen ontstaan door het masker. Ze verdwijnen over het algemeen na korte tijd. Probeert u het masker niet te strak aan te trekken.

Welke middelen kan ik gebruiken bij huidirritaties?

Ziet de huid rood maar is nog wel intact? Balneum Intensive.
Is de huid rood en/of pijnlijk, soms met puskopjes maar wel intact? Sudocreme
Vertoont de huid kleine puistjes en huidinfecties? Dr. Vogel-creme/ Eachinaforce-rescuecream
Vertoont de huid schrale plekken, schimmelplekken, doorligplekken, puspuntjes
en ontstekingen?
Dr. Vogel-crème Bioforce
Is de huid flink ontstoken door drukplekken met ook Blaarvorming? VSM-Calendule-crème, gelei, spray of zalf
Om de huid in goede conditie te houden bij het gebruik van een neus of een full face masker Eucerin crème
Ter voorkoming van drukplekken Skin Lube Cové

Contact

Heeft u een afspraak op het spreekuur van de OSAS-consulente en bent u verhinderd? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op via: 070 - 340 11 49. Bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag van 9.00-12.00 uur.
Voor inhoudelijke vragen over uw CPAP therapie zijn wij op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag bereikbaar tussen 13.00 en 14.00 uur op 070 - 340 11 59, of mail naar slaap@rdgg.nl.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk dan op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0072
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien