Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Correctie van het neustussenschot

Correctie van het neustussenschot

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt deze informatie omdat u na overleg met uw KNO-arts heeft ingestemd met een neustussenschotcorrectie. Deze operatie noemen we ook wel septumcorrectie. Hij is bedoeld om de neus beter te laten werken. We geven u informatie over de functie van het neustussenschot, de operatie en de periode ervoor en erna.

Welke functie heeft het neustussenschot?

Het neustussenschot (septum) is de scheidingswand tussen het linker en rechter deel van de neus. Het houdt de beide neushelften van elkaar gescheiden. Een scheef neustussenschot kan voor veel klachten zorgen, zoals verstopping, verstoorde ademhaling, snurken of hoofdpijn. Ook kan het aanleiding zijn tot steeds terugkerende bijholteontstekingen.
De oorzaak van een scheef tussenschot kan een breuk zijn of spontane scheefgroei. Het rechtzetten is een veel voorkomende operatie. Soms wordt de ingreep gecombineerd met een neusschelpverkleining of een neusbijholtenoperatie. Dit bespreken we van tevoren met u.

Complicaties

Elke ingreep, ook een septumcorrectie, heeft kans op complicaties. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een nabloeding (1-5%). In de praktijk komen ze echter vrijwel niet voor. Soms kan een vreemd gevoel bij de voortanden optreden. Dit is meestal tijdelijk. In sommige gevallen kan het septum na de operatie toch weer scheef gaan staan.

Voor de operatie

Preoperatieve screening

De KNO-arts spreekt met u af of u onder algehele narcose of onder lokale verdoving wordt geopereerd. U krijgt een afspraak voor het Pre Operatief Spreekuur (POS). Op dit spreekuur informeert de anesthesioloog u over de narcose en pijnbestrijding. Ook krijgt u een lichamelijk onderzoek om uit te sluiten of er andere medische problemen zijn.

Voorbereiding

Leest u ter voorbereiding op de operatie de algemene informatiefolder ‘Operatie in Reinier de Graaf’ goed door. Hierin staat onder andere informatie over de preoperatieve screening en wat u wel en niet mag eten voor de operatie. Op de dag van de ingreep moet u zich houden aan het nuchterbeleid van de anesthesioloog, die dit heeft verteld aan u tijdens uw POS-afspraak.

Opnamedatum

De afdeling Opname of de polikliniek KNO neemt contact met u op over de definitieve datum en tijd van opname. Soms krijgt u de datum al mee na het polikliniekbezoek. Bent u onverwachts verhinderd voor de operatie, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk laten weten? De telefoonnummers vindt u achteraan.

De opname

De ingreep vindt plaats in het ziekenhuis. U zult hier een of meerdere dagen zijn opgenomen. Hoeveel dagen is afhankelijk van de ingreep en de soort verdoving. Uw KNO-arts bespreekt dit met u. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de verpleegafdeling.
De verpleegkundige stelt u nog een aantal vragen over medicijngebruik en of u nuchter bent. Wanneer u aan de beurt bent, wordt u vanaf de afdeling naar de operatieafdeling gebracht. U mag geen sieraden dragen op de operatieafdeling.

De operatie

Voor de operatie krijgt u eventueel een tabletje of prikje als voorbereiding op de narcose. De ingreep duurt ongeveer 1 uur. De KNO-arts voert de operatie uit in het inwendige van uw neus. Er is dus geen litteken aan de buitenkant zichtbaar. Eerst maakt de arts het slijmvlies los van het kraakbeen. Daarna zet de arts het tussenschot recht. Het wondje wordt gehecht met oplosbare hechtingen.
Meestal wordt het rechtgezette neustussenschot daarna tijdelijk op zijn plaats gehouden door in de neus tampons in te brengen. In sommige gevallen hecht de arts voor extra ondersteuning plastic fixatieplaatjes in. Het tussenschot krijgt zo in de juiste positie steun, zodat slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar kunnen groeien.

Na de ingreep

Na de operatie heeft u meestal weinig pijn. Bij pijn kunt u paracetamol (maximaal vier maal per dag 1000 mg) nemen. Gebruik géén aspro, chefarine of andere actylsalicylzuur bevattende medicijnen.
De tampons verwijderen we één tot vier dagen na de ingreep. Eventuele fixatieplaatjes worden meestal na ongeveer één week verwijderd.
Vaak kunt u de dag na de operatie of dezelfde dag weer naar huis. U krijgt een controleafspraak mee voor bij de KNO-arts. U bespreekt met uw KNO-arts wanneer u weer kunt gaan werken.

Weer thuis

Leefregels



Tenslotte

Deze folder beschrijft de meest voorkomende situatie. Deze kan echter afwijken van uw specifieke situatie. Uw arts zal dat dan met u bespreken.

Contact

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60


Foldernummer: 0413
Laatst bijgewerkt op: 07-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien