Wanneer we op korte afstand naar een voorwerp kijken, richten beide ogen zich richting de neus om dit voorwerp enkel te zien. Deze beweging noemt men ‘convergentie’. Het kunnen convergeren is belangrijk voor activiteiten op korte afstand zoals lezen, schrijven, computerwerk en handwerk. De convergentie noemt men ‘normaal’ als deze beweging van de ogen tot op het puntje van de neus kan worden uitgevoerd. Lukt dit niet of heeft men hier moeite mee, dan spreken we van een convergentie-insufficiëntie.Wat zijn de oorzaken van convergentie-insufficiëntie?
Een convergentie-insufficiëntie kan worden veroorzaakt doordat de binnenste oogspieren niet sterk genoeg zijn om de ogen ver genoeg naar binnen te draaien of om deze stand van de ogen lang genoeg vast te houden. Ook kan het zijn dat het vermogen tot samenwerken van de ogen verstoord is. Dit kan spontaan voorkomen, maar ook door andere aandoeningen, zoals een whiplash.
Wat zijn de klachten bij convergentie-insufficiëntie?
Als er sprake is van een convergentie-insufficiëntie kunnen diverse klachten optreden:
- Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door de inspanning van de ogen om langere tijd te convergeren en dit vast te houden. Meestal is er een duidelijk verband met werkzaamheden op korte afstand, zoals lezen en beeldschermwerk. Vaak voelt men de hoofdpijn aan de voorzijde van het hoofd en boven de ogen.
- Wazig zien, dubbelzien of het door elkaar lopen van de letters zijn ook veelvoorkomende klachten. Doordat het convergeren niet lukt, draait één oog niet mee naar binnen en ‘kijkt’ dus een andere kant op. Vaak wordt onbewust één oog dichtgeknepen bij werkzaamheden dichtbij.
Niet iedereen met een convergentie-insufficiëntie ondervindt hier problemen van. De ernst van de klachten is afhankelijk van de mate van de convergentie-insufficiëntie en van de aard van de dagelijkse werkzaamheden.
Wat is de behandeling voor een convergentie-insufficiëntie?
Behandeling is meestal alleen nodig als er daadwerkelijk klachten zijn. Oefeningen om de convergentie te verbeteren, zogenaamde convergentie-oefeningen, kunnen worden voorgeschreven. Uw orthoptist zal u vertellen hoe uw behandeling eruit gaat zien. Eerst kunt u door de oefeningen juist klachten krijgen, zoals hoofdpijn of een vermoeid gevoel. Dit is vergelijkbaar met
spierpijn na het sporten.
Wanneer oefeningen niet genoeg verbetering opleveren, is het soms mogelijk om met een speciale (lees)bril met prismaglazen de overgebleven klachten te verminderen. De prismaglazen zorgen ervoor dat er een enkel en scherp beeld ontstaat, ondanks de convergentie-insufficiëntie. Het nadeel van een prismabril kan zijn, dat de ogen hierdoor het vermogen om te convergeren nog meer verliezen.
Soms kan een oogspieroperatie nodig zijn om de oogstand en de samenwerking tussen de ogen te verbeteren of te behouden. Uw behandelend orthoptist zal u adviseren welke behandeling in uw geval de juiste is.
Wat is de voorspelling?
De voorspelling hangt natuurlijk voor een groot deel af van de mate van de convergentie-insufficiëntie en van de oorzaak ervan. Bij een groot deel van de patiënten helpen de oefeningen voldoende om weer klachtenvrij te zijn. Maar een convergentie-insufficiëntie blijft vaak ‘een zwakke plek’ en daarom kan het nodig zijn om regelmatig te blijven oefenen.
Contact
Met vragen of een verzoek om meer informatie kunt u contact opnemen met Oogheelkunde in Reinier de Graaf Delft: 015 - 260 40 90
Maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur. Copyright: Nederlandse Vereniging van Orthoptisten
Website: https://www.orthoptisten.info