Cobedden op de neonatologie
Cobedden op de neonatologie
Uw tweeling ligt op de neonatologie en is momenteel medisch gezien stabiel genoeg om cobedden toe te passen. In deze folder geven wij u informatie over cobedden. Onderaan de folder vindt u een toestemmingsformulier als u dit zou willen.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige die voor uw kind zorgt.
Wat is cobedden
Cobedden is het op een veilige manier (continu) bij elkaar in een couveuse of wieg laten liggen van de tweeling. Cobedden kan een postief effect hebben op pijn- en stresservaring, opstarten van voeding via de mond, slaapduur en de groei en gewicht van pasgeboren tweelingen. Ook zou het positieve effecten hebben op het slaap-waakritme. De hersenen regelen het slaap-waakritme. Dit betekent dat de hersenen bepalen wanneer je slaapt en wanneer je wakker bent. Dit gebeurt door de slaapdruk (je behoefte aan slaap) en de biologische klok. Uitgaande van bovengenoemde positieve effecten van cobedden zou dit mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op de duur van de ziekenhuisopname. Er werd geen verschil gezien in het aantal medicatiefouten, het aantal infecties, temperatuur instabiliteit en het aantal sterftegevallen als gevolg van wiegendood.
Het belang van cobedden
Te vroeg geboren (prematuur) of zieke tweelingen worden opgenomen op de afdeling neonatologie. De baby’s gaan van de veilige en rustige omgeving in de baarmoeder naar een omgeving met fel licht, veel geluiden en zorgverleners die vaak handelingen moeten uitvoeren. Stress kan de ontwikkeling van pasgeboren baby's remmen. Ons doel is om de stress voor pasgeboren baby's zo klein mogelijk te laten zijn. Naast samen buidelen bij ouders, wat al jaren toegepast wordt, is cobedden ook een manier om stress te verminderen. Tweelingen zijn in de baarmoeder de hele tijd met elkaar in contact. Ze voelen elkaars bewegingen en raken elkaar aan, dit wordt ook wel co-regulatie genoemd. We denken dat dit contact ook na de geboorte goed kan zijn en rust kan geven. Met cobedden brengen we de baby's weer in direct contact met elkaar. Hierdoor hopen we dat ze minder stress ervaren net als bij huid-op-huid contact met ouders.
Cobedden is niet altijd mogelijk
Cobedden mag alleen onder bepaalde voorwaarden, zodat dit veilig gebeurt. Zo moeten uw baby’s in ieder geval ouder dan 30 weken zijn en aan de monitor liggen. Ook zijn er situaties waarin cobedden niet mogelijk is, dit zal de arts dan bespreken. Bij het stoppen van de monitor moeten de kinderen weer in hun eigen bed liggen, om toe te werken naar ontslag. Ze mogen dan alleen nog overdag samen in een wieg als de ouders aanwezig zijn op de kamer en toezicht kunnen houden. Dit is in de thuissituatie ook het advies. Als ouders gaan slapen of de kamer verlaten, dan moeten de kinderen terug in hun eigen bed. Er wordt geen gebruik gemaakt van saturatiemeter ter controle zoals we dat bij het geven van sondevoeding wel doen.
Als één van de baby's naar het oordeel van de arts en de verpleegkundige niet stabiel genoeg (meer) is voor co-bedden moeten de baby's in hun eigen couveuse/wieg worden verpleegd.
Naar huis?
Cobedden kan alleen in het ziekenhuis, omdat de baby’s hier in de gaten worden gehouden door middel van monitorbewaking. Hierbij zitten monitorplakkers op het lichaam van de baby die de hartslag, ademhaling en het zuurstof in het bloed monitoren. Cobedden in de thuissituatie is niet veilig, omdat er een grotere kans is op wiegendood dan wanneer de baby’s alleen in bed liggen. Meer informatie hierover is te vinden op www.kinderveiligheid.nl. Op deze website staan adviezen over het veilig slapen voor baby's.